Connect with us

Asul de trefla

Designerul de etnie romă Renata Mihaly pune în dezbatere lupta împotriva rasismului, prin colecţia pe care o prezintă la Romanian Fashion Week

Printre designerii invitaţi să-şi prezinte colecţiile în cadrul festivalului de fashion se află şi persoane cu poveşti deosebite, iar una dintre ele este cea a designerului de etnie romă, Renata Mihaly, care luptă, prin artă, împotriva rasismului.

Renata Mihaly este din zona Maramureşului şi are, la cei numai 23 de ani ai săi, un scop înalt: promovarea culturii roma în sfera designului vestimentar. Se ocupă foarte serios, încă de la 13 ani, de domeniul designului vestimentar şi cel al modei, contribuind la realizarea unor creaţii vestimentare pentru vedetele autohtone, precum Inna, Andreea Marin, şi a participat atât în backstage, cât şi pe podium-uri la diverse evenimente de fashion, la nivel local şi naţional.

Pe lângă design, Renata se implică în numeroase tipuri de activităţi din domeniul beauty, încă din copilărie: a machiat vedete, modele, a contribuit la organizarea de evenimente de fashion şi, în acelaşi timp, se implică, ori de câte ori, poate în activităţi de voluntariat prin care sprijină comunitatea romă.

„În primul rând, e greşit să vedem exclusiv partea aceea că romii sunt buni doar la muzică şi dans. Ei au simboluri reprezentative, meserii specifice, portul tradiţional. Eu ador portul tradiţional, e superb, şi asta îmi propun pentru următoarele colecţii, să evidenţiez şi mai mult portul tradiţional în colecţiile vestimentare, dar cumva am vrut să renunţăm la ideea de foarte multă culoare. Asta am făcut şi în proiectul meu de licenţă: ŤIstoria şi Cultura Romilorť. Am încercat să modernizez vestimentaţia, să-i fac un refresh. Îmi doresc tare mult să promovez cultura noastră romă”, spune Renata Mihaly.

Anul acesta, participă la Romanian Fashion Week cu o colecţie care include elemente specifice culturii rome şi vrea ca, prin prezenţa ei la eveniment, să pună în dezbatere asumarea identităţii rome.

„Pentru Romanian Fashion Week m-am axat pe o temă numită Raze Argintii, în care am pus accentul pe argintiu în zona couture. Şi acesta poate fi un element reprezentativ al culturii rome, pentru că cei tradiţionali sunt mereu împodobiţi şi accesorizaţi. Eu am încercat de fiecare dată să spun cu mândrie că sunt de etnie şi asta mă ajută şi mă bucură. Asta şi încerc să transmit prin ceea ce fac: că tinerii romi trebuie să aibă curajul şi mândria de a spune cine sunt. Pentru că doar noi, etnicii romi, putem să conturăm şi să arătăm lucrurile minunate din cultura noastră”, spune designerul Renata Mihaly.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință