Connect with us

Economie

Programul IMM PLUS: Cererile finanţatorilor se depun până în data de 2 mai

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici şi Mijlocii transmite sistemului bancar românesc invitaţia de a se alătura Programului IMM PLUS, după ce Comisia Europeană a aprobat, la solicitarea României, o schemă de ajutor de stat în valoare de 2,5 miliarde euro pentru susţinerea IMM-urilor, în contextul provocărilor generate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Conform unui comunicat al FNGCIMM, programul IMM PLUS va rămâne deschis până la 30 iunie 2024, iar solicitările de garantare se pot acorda, în funcţie de codul CAEN pe care se solicită finanţarea, pe una dintre componentele programului, respectiv IMM România Plus, Agro Plus, IMM Prod Plus şi Construct Plus.

Cererile de înscriere ale finanţatorilor se vor transmite FNGCIMM până la data de 2 mai 2024, ora 24:00, cu solicitarea de alocare de plafoane de garantare în funcţie de nivelul estimat al finanţărilor ce vor fi acordate în anul 2024 în cadrul fiecărei componente a programului IMM PLUS.

Pentru a asigura un sprijin echitabil şi eficient pentru întreprinderile din diverse sectoare, FNGCIMM va distribui plafonul total de garantare, în valoare totală de 7,992 miliarde lei în vederea emiterii de garanţii în cadrul schemei de ajutor de stat IMM PLUS, în următoarea structură: pentru IMM Romania Plus va fi alocat un plafon de 5,892 miliarde lei, pentru componenta Agro Plus plafonul disponibil va fi de 100 milioane lei, pentru IMM Prod Plus sunt disponibili un miliard lei, iar pentru Construct Plus plafonul alocat va fi de un miliard de lei, din care 900 milioane lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii, iar 100 milioane lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative – teritoriale, care presupun finanţarea unor activităţi din domeniul construcţiilor.

„Precizăm că pentru alocarea plafoanelor mai sus menţionate în favoarea finanţatorilor participanţi în program, FNGCIMM va aloca pro-rata plafonul de garantare, în baza solicitărilor formulate, iar în cazul în care valoarea totală a solicitărilor transmise de finanţatori va depăşi limitele totale alocate, se vor efectua ajustări pro-rata ale plafoanelor solicitate în vederea încadrării în plafoanele totale aprobate”, se menţionează în comunicat.

Plafoanele alocate, se vor putea utiliza prin transmiterea de solicitări de garantare până la data de 21 iunie 2024, ora 23:59, după care aplicaţia programului IMM PLUS va fi închisă şi nu vor mai fi primite noi solicitări.

„FNGCIMM încurajează băncile să se implice activ pentru a asigura o utilizare eficientă a fondurilor alocate în vederea susţinerii şi redresării economice a sectorului antreprenorial din România. Prin participarea în Programul IMM PLUS, băncile au oportunitatea de a susţine întreprinderile mici şi mijlocii prin oferirea de finanţări în condiţii avantajoase, cu de garanţii de stat”, subliniază sursa citată.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM detine o pozitie importanta în conducerea Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare- AECM prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu ca vicepreşedinte al asociaţiei.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Fondul colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință