Connect with us

Cultura

Aplicaţia Lazăr, cu inteligenţă artificială, va conduce vizitatorii în Casa de romi de la Muzeul Satului

Lazăr, o aplicaţie cu inteligenţă artificială, va conduce vizitatorii în Casa de romi, care va fi inaugurată în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” în luna aprilie, ca urmare a finalizării unui proiect dedicat acestei etnii.

În acest sens, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a anunţat o licitaţie pentru dezvoltarea unei aplicaţii web cu tehnologie de inteligenţă artificială – avatar predefinit, în valoare de 193.000 de lei.

„Pentru că ne-au mai rămas nişte bani, facem şi o poveste cu inteligenţa artificială, adică un personaj, care se va numi Lazăr, va conduce vizitatorii în cadrul expoziţiei – şi sper să-l transferăm după aceea şi prin casă – şi va răspunde la întrebări. Suntem, probabil, primul muzeu care face un lucru de genul acesta, datorită fondurilor norvegiene”,a declarat, miercuri, pentru agerpres, managerul instituţiei muzeale, Paula Popoiu.

Popoiu a precizat că este vorba despre proiectul „ROM(a)NOR Interferences”, dedicat romilor, implementat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

„Proiectul presupune cercetarea etniei rome şi câteva obiective obligatorii de îndeplinit. Am adus casa de romi, am transferat-o în sat după o cercetare de un an de zile prin satele rome din toată ţara. Am ales casa Calbor, din satul Calbor, casa lui Lazăr Năftănăilă, unul dintre liderii acestei etnii din perioada interbelică. Alt obiectiv este un transfer al unei şure tradiţionale. Deci avem realitatea virtuală pentru expoziţia pe care o s-o facem acolo. Aplicaţiile sunt gata, iar luni plecăm în Norvegia cu o expoziţie despre romii noştri”, a precizat managerul.

Lansat în aprilie 2022, proiectul „ROM(a)NOR Interferences”, dedicat romilor, este implementat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

Realizat cu fonduri norvegiene, proiectul se adresează minorităţii rome în ansamblul său şi publicului vizitator din România şi Norvegia, precum şi muzeelor organizatoare (Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Anno Museum) şi îşi propune revitalizarea moştenirii culturale rome, urmând a fi cercetat patrimoniul cultural al romilor în vederea identificării unor elemente tipice de arhitectură vernaculară.

Unul dintre obiectivele proiectului derulat de muzeu este acela de a aduce în muzeu o casă romă, care nu putea fi decât una emblematică pentru comunitate.

Citeşte şi: Casa de romi Lazar Naftanailă va fi inaugurată la Muzeul Satului anul viitor în aprilie

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință