Connect with us

Cultura

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova: „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare, în limba romani și română

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare. Premiera va avea loc în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova pe 17 mai 2024 la ora 18:00, la Hotel Ramada Plaza. Spectacolul este o coproducție Giuvlipen și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și se va juca în limba romani și limba română.

Din distribuție fac parte actrițele Iulia Colan, Anastasia Dade, Nicoleta Ghiță și Zita Moldovan.

“Caliban și Vrăjitoarea” este o rescriere a „Furtunii” lui Shakespeare, titlu inspirat de cartea Silviei Federici cu același nume și de textele și discursurile revoluționare ale lui Frantz Fanon, Angela Davis, Malcom X, Ghassan Kanafani. Cu ocazia premierei, va fi lansat si volumul de teatru bilingv cu același nume care va include atât piesa Mihaelei Drăgan cât și „Furtuna” lui William Shakespeare, acestea fiind publicate în limba română și în limba romani.

Publicarea piesei de teatru  Furtuna/ O Baro Briśind în traducerea Noricăi Costache este un eveniment editorial cu o însemnătate majoră pentru istoria literaturii in general, dar și pentru romii din întreaga lume. Cum prima traducere în limba română a unui text shakespearian a fost piesa „Iuliu Caesar”, efectuată de căpitanul S. Stoica, la 1844, avem, la 180 de ani după acest act, o primă traducere după o piesă a lui Shakespeare în limba romani – în spațiul românesc. Un eveniment major, la care vă invităm să participați vineri 17 mai, ora 17, 30, în preambulul premierei care va avea loc la Hotel Ramada.

Giuvlipen este prima companie de teatru rom din România, fondată în 2014 de artistele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. „Ele sunt avangarda revoluției rome, un contra-atac, prin artă și activism – la secole de opresiune.” (Agenția Reuters) În lipsa unui Teatru Rom de Stat în România, compania de teatru independent Giuvlipen a colaborat și realizat co-producții de-a lungul timpului cu Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Andrei Mureșanu, Teatrul Dramaturgilor Români, Centrul Național al Dansului din București și Teatrul Național Marin Sorescu iar în 2020 i s-a acordat premiul British Council la Gala UNITER. Cu numeroase participări la festivaluri naționale și internaționale, Giuvlipen a scris istorie în teatrul contemporan rom, arta acestora fiind provocatoare, experimentală și foarte performativă.

Mihaela Drăgan este o artistă multidisciplinară cu studii în actorie care trăiește în București și activează profesional în alte câteva țări. În 2014, împreună cu alte actrițe rome a fondat Teatrul Giuvlipen pentru care este actriță, regizoare și dramaturgă.

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro, cât și în format fizic, de la agenția teatrală. 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință