Connect with us

Educatie

Salvaţi Copiii: Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale

Salvaţi Copiii România a accelerat programul de incluziune educaţională şi reducere a decalajelor pentru copiii vulnerabili.

Ponderea copiilor romi care frecventează învăţământul obligatoriu este de 78% (faţă de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se măreşte din nou în cazul accesului la învăţământul liceal, unde regăsim mai puţin de un sfert dintre elevii romi (22%), comparativ cu populaţia majoritară unde ponderea urcă la 80%. În perioada martie 2021 – aprilie 2024, Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) şi Primăria Bahna, a implementat proiectul „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunităţi vulnerabile”, un program complex de integrare socio-educaţională a copiilor romi, pentru a reduce decalajele sociale dramatice.

Principalele cauze pentru care tinerii romi părăsesc timpuriu şcoala sunt următoarele:
– rate mari de sărăcie şi excluziune socială;
– ponderea scăzută a ocupării formale;
– condiţii de locuire precară, discriminare, rasism instituţional.

Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea unui sistem integrat şi inovator de servicii accesibile şi de calitate care să asigure creşterea incluziunii şi abilitarea romilor din 4 localităţi de la nivelul judeţelor Neamţ, Suceava, Timiş şi Dolj. Prin desfăşurarea activităţilor, am contribuit la construirea unei reţele de incluziune socială şi luptă împotriva sărăciei, prin furnizarea de servicii integrate la nivel local, care acoperă domeniile: medical, social şi educaţional.

Proiectul este cofinanţat din Granturi SEE şi Norvegiene 2014-2021, prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor”, apel Creşterea incluziunii şi abilitarea romilor.

Două treimi dintre etnicii romi fie nu au absolvit nici o clasă, fie au absolvit maxim studiile gimnaziale, o pondere de cinci ori mai ridicată decât cea a populaţiei majoritare, arată datele unui studiu IRES (Studiu comparativ a nevoilor comunităţilor de romi în contextul stabilirii priorităţilor strategice de intervenţie pentru incluziunea socială a acestora. Cluj-Napoca, 2018).

Cele mai recente date de care dispune FRA (European Agengy for Fundamental Rights), provenite de la 10 state membre ale UE, arată că, în 2021, patru din cinci (80%) romi, inclusiv copiii acestora, locuiau încă în gospodării expuse riscului de sărăcie şi în condiţii de deprivare materială severă (48%).

Datele colectate în cadrul sondajului FRA privind romii, publicate în 2022, arată că o mare parte a romilor trăiesc în locuinţe inacceptabile, segregate şi lipsite de cele mai elementare facilităţi, adesea chiar fără a avea acces la apă curată de la robinet.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință