Connect with us

Social News

MMSS: Proiectul privind noua lege a salarizării va fi discutat cu partenerii sociali înainte de a fi pus în transparenţă decizională

Proiectul privind noua lege a salarizării va fi discutat în continuare cu partenerii sociali înainte de a fi pus în transparenţă decizională, informează Ministerul Muncii printr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public privind elaborarea noii legi a salarizării, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) face următoarele precizări: până în prezent au fost realizate consultări în cadrul dialogului social cu federaţiile sindicale reprezentative ale tuturor familiilor ocupaţionale; unii dintre partenerii sociali au înaintat propuneri de coeficienţi şi grile de salarizare; propunerile se află în analiză, aceasta realizându-se după o metodologie elaborată de consultantul guvernamental pentru acest proiect de lege, respectiv Banca Mondială”, se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că legea salarizării este un jalon foarte important în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Jalonul 420 – care trebuie să fie îndeplinit de către România.

„Din acest motiv, MMSS este în contact permanent şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. Întregul demers de realizare a noii legi a salarizării a fost şi rămâne unul transparent, deschis, având ca principale obiective eliminarea inechităţior din sistem şi stimularea performanţei”, precizează sursa citată.

Conform comunicatului, Ministerul Muncii va analiza şi discuta în continuare cu partenerii sociali proiectul de act normativ privind noua lege înainte de a fi pus în transparenţă decizională.

Într-o declaraţie transmisă marţi AGERPRES, Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, afirma că Legea salarizării trebuie discutată şi negociată mai întâi cu sindicatele din România, nu „negociată” cu Comisia Europeană.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa ia act de informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora Ministerul Muncii negociază legea salarizării cu Comisia Europeană. Este un lucru cât se poate de grav, atâta timp căt negocierile şi consultările cu sindicatele la nivel naţional nu au fost finalizate. Este anormal ca un act normativ să fie discutat la nivelul Comisiei Europene, fără ca forma legii să fie rezultatul unei consultări cu partenerii sociali vizaţi direct de prevederile sale”, a precizat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, discuţiile sporadice care au avut loc până în prezent cu sindicatele pe subiectul noii legi a salarizării „au constat în câteva întâlniri la nivelul unor ordonatori de credit din sistemul public, în cadrul cărora li s-a prezentat unor sindicate propunerea ordonatorului, pe acea componentă”.

„Nu au avut loc consultări nici în toate familiile ocupaţionale, cu organizaţiile sindicale care reprezintă domeniul respectiv, nici la nivel integrat, intersectorial, cu confederaţiile sindicale la nivel naţional. Comunicările publice ale doamnei ministru, de natură să liniştească salariaţii că noua lege va asigura venituri corecte şi echitabile, nu pot fi interpretate decât ca o mare diversiune, atâta timp cât construcţia legii se face atât de netransparent. Afirmaţiile făcute reflectă realitatea trunchiat, în cel mai bun caz, sau sunt direct înşelătoare: nu scade salariul de bază, dar scad veniturile salariale. Considerăm că nu este cazul să repetăm experienţele nefericite de la reforma pensiilor, unde am văzut sacrificarea a sute de mii de persoane pentru interese de grup sau populist electorale”, a subliniat liderul sindical.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință