Connect with us

Cultura

Festivalul de teatru Caleido

Ediţia a III-a

În cadrul Festivalului de teatru Caleido va fi prezentată şi piesa Mangipe Prandemasqe”/ „Cerere în Căsătorie” (în limba rromani Mangipe prandemasqe ), o savuroasă comedie realizată după piesa omonimă a lui A.P. Cehov, într-o montare originală, simplă și complexă totodată prin trimiterea la o lume în care pasiunile sincere și uneori dezlănțuite merg în tandem cu inocența, răspunsurile disproporționate ale personajelor la impulsuri  minore generând paradoxul ce declanșează râsul și buna dispoziție în rândul publicului spectator.

Spectacolul promovează interculturalitatea, montarea originală propusă de Compania de Teatru AmphiTHEATRROM făcând trimitere la un univers cel puțin interesant, așa cum este universul rrom, atât prin elemente de costum, cât și prin replicile rostite uneori în limba rromani sau prin coloana sonoră folosită pentru a sublinia anumite momente ale spectacolului și anume muzica în limba rromani sau de factură rromă. Introducerea unor astfel de elemente în piesa lui Cehov, deja intrată în universal, sunt o demonstrație in plus, dacă mai era nevoie, a faptului ca „elementul etnic rrom” este parte componentă a acestui „universal” si nu poate fi rupt de el.

Regia: Sorin Aurel Sandu
Cu: Sorin Aurel Sandu, Vera Linguraru, Dragoș Dumitru

Anul acesta la Festivalul Caleido temele abordate sunt viaţa personală, memorie și identitate, viață politică și societate. De asemenea sunt abordate versiuni oficiale despre implicarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul postbelic al anilor ’50, sfârșitul totalitarismului și anii duri ai tranziției. Prezentul ne găsește întrebându-ne ce înseamnă să fii femeie și ce se schimbă dacă te și regăsești pe spectrumul LGBTQ+.

Se vorbeşte și despre dragoste, luptele de putere din blocurile noastre gri, reflectăm la singurătate și la anxietățile noastre. Vorbim despre cum ne tratează sistemul socio-politic și despre nevoia umană constantă de a schimba ceva, de a fi în altă parte. Exersăm o zdruncinare a stereotipurilor. Și apoi ne întrebăm cu ironie și autoreflecție: care mai e rolul teatrului, al performance-ului, al artei?

Pe scenele de la unteatru vor fi prezentate spectacole asumate și neasumate politic, spectacole lirice sau veridice declarații de iubire; comedii și tragicomedii, spectacole autoreflexive. Varietatea stilurilor ne-a fost miza. Unitatea rezidă în faptul că toate sunt creații independente care abordează teme socio-culturale relevante pentru prezent și viitor, care au fost scrise sau care sunt produse de membri ai minorităților culturale și etnice din România. Perioada festivalului (27 noiembrie – 1 decembrie) nu a rămas aceeași neîntâmplător. E important pentru noi să sărbătorim ziua României și zilele premergătoare acesteia împreună cu trupe de teatru rome, maghiare, evreiești, queer și feministe.

Toate evenimentele au loc la unteatru (Strada Sfinții Apostoli 44).

Intrarea este liberă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință