Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la cea de-a XX-a ediţie, se va desfăşura la data de 18 mai 2024, în mai multe oraşe din România, în acelaşi timp cu mai multe ţări europene. Evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei internaţionale a muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai. Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în 1999, evenimentul s-a extins în toată Europa, începând din 2005. La prima ediţie au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franţa. Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), potrivit https://noapteamuzeelor.org/.
În 2024 se împlinesc 20 de ani de la organizarea, în ţara noastră, a primei ediţie a Nopţii Muzeelor, prilej cu care au loc expoziţii, prezentări, proiecţii, animaţii stradale şi interioare, experimente, reprezentaţii artistice şi tot felul de intervenţii culturale în spaţii muzeale, în spaţii de catedrale, în teatre, în atenee şi în opere, în filarmonici, în mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, chiar şi în penitenciare, în grădini zoologice, în studiouri de creaţie, în centre culturale, în universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi în galerii de artă, în case de licitaţii, în mori de hârtie. Totodată, şi în acest an, sunt înscrise muzee din Republica Moldova.
Filarmonica Banatul din Timişoara, Institutul de Istorie a Religiilor din Bucureşti, Penitenciarul din Târgu Mureş sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia participă pentru prima oară la Noaptea Muzeelor.
Evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru al Network of European Museum Organisations (NEMO), cea mai mare reţea pan-europeană a muzeelor.
Pentru prima dată de la marcarea acestui eveniment în ţara noastră, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Municipiului Bucureşti, dar şi alte instituţii de cultură din ţară nu vor participa la Noaptea Muzeelor, potrivit comunicatelor transmise AGERPRES, solidarizându-se cu sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, care au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua internaţională a muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.
La 14 mai 2005, a avut loc în ţara noastră prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor. În Bucureşti au putut fi vizitate Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, iar în ţară doar câteva instituţii au fost deschise, precum Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.
Peste 5.000 de vizitatori au văzut, în 2006, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului cultural, expoziţia „Întâlnire cu Rembrandt – 400 de ani de la naşterea artistului. Pictură, desen, gravură din colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României şi Bibliotecii Academiei Române”, organizată de Muzeul Naţional de Artă al României. Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Ţăranului Român şi-au întâmpinat vizitatorii, de asemenea, cu manifestări culturale inedite.
Aproximativ 6.000 de vizitatori au vizitat Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Colecţiilor de Artă, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Nopţii Muzeelor 2007. Una dintre atracţiile evenimentului a fost spectacolul de dans contemporan „Corpuri în oglindă”. În 2008, 12 instituţii din Capitală s-au unit într-un proiect comun, prin care au fost puse la dispoziţia publicului autobuze speciale care au făcut legătura între aceste instituţii, de la ora 21.00 până la ora 3.00. Şi alte muzee din ţară, precum Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Muzeul de Artă din Braşov, Muzeul Judeţean din Alexandria, Muzeul Naţional al Petrolului din Ploieşti, Muzeele de Artă Populară şi de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul de Istorie din Târgovişte, Muzeul Naţional Brukenthal – Sibiu, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul de Istorie din Sighişoara, şi-au deschis porţile pentru acest eveniment.
În 2009, la eveniment au participat 11 instituţii bucureştene şi au fost înregistrate cifre record de peste 100.000 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie a României fiind cel preferat, cu 24.000 de vizitatori, urmat de Muzeul Naţional de Geologie – 20.000 de vizitatori şi de Muzeul Naţional de Artă al României – 15.000 de vizitatori. În 2010, s-au alăturat evenimentului Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Löwendal şi Centrul Cultural Art Society. Muzeul Enescu a raportat cei mai mulţi vizitatori – 15.000, urmat de Muzeul Naţional de Istorie a României (13.500) şi de Muzeul de Geologie (12.150).
Peste 70 de muzee din întreaga ţară au participat la ediţia din 2011 a Nopţii Muzeelor. În premieră, în Bucureşti, au intrat în circuit Muzeul Bellu, care face parte din Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa, inclus pe harta culturală a Europei, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. În 2012, s-au alăturat Nopţii Muzeelor: Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, Şcoala Centrală, Biblioteca Naţională a României (expoziţia World Press Photo România) şi Muzeul Naţional al Pompierilor. În Bucureşti, s-au înregistrat peste 150.000 de vizitatori, cu peste 21.000 la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
În 2013, peste 180 de instituţii culturale din România au sărbătorit ediţia a IX-a a Nopţii Muzeelor. Au participat, pentru prima oară, din Bucureşti, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul „Theodor Aman”, dar şi organizaţiile culturale Ferma Animalelor (Pantelimon), Galeria Galateca, Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei. Numărul vizitatorilor, în Bucureşti, a fost de 171.824 de persoane. În 2014, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a înregistrat un număr total de 10.792 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti a atras 17.308 vizitatori, iar în Iaşi, au fost deschise o serie de muzee literare, între care Muzeul „Vasile Pogor”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „G. Topîrceanu”, Colecţia „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mirceşti, care au atras aproape 15.000 de vizitatori.
Aproximativ 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul Băncii Naţionale a României, şi 20 de organizaţii culturale au fost deschise, în 2015, la Bucureşti, cu prilejul Nopţii Muzeelor. Municipiul Galaţi a înregistrat un record de vizitatori, aproximativ 24.000, cel mai vizitat muzeu fiind cel de Istorie, cu 8.246 de persoane care i-au trecut pragul. Potrivit Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, numărul mare de vizitatori a plasat oraşul Galaţi pe locul al cincilea în topul naţional, după Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca.
În 2016, au participat, la nivel naţional, peste 170 de entităţi culturale (muzee şi spaţii culturale alternative) şi a adus circuite muzeale organizate în mai multe oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare), a integrat o multitudine de spaţii culturale alternative (galerii de artă, biblioteci, spaţii non-formale şi creative) şi a generat o serie de evenimente conexe, derulate la nivel naţional în majoritatea oraşelor din ţară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & quest-uri. 212 complexe muzeale şi organizaţii culturale din întreaga ţară – un număr record – şi-au deschis porţile în seara zilei de 20 mai 2017. În Bucureşti, dar şi în ţară, publicul a fost atras de un număr record de evenimente culturale, de la vizite ghidate, expoziţii temporare, lansări de carte sau mese rotunde, la spectacole de teatru sau concerte.
La ediţia a XIV-a din 2018, peste 180 de instituţii culturale şi organizaţii partenere din ţară şi din Bucureşti au atras zeci de mii de vizitatori. Noutatea acestei ediţii a fost difuzarea pe posturile naţionale ale TVR, începând cu data de 7 mai, a unei serii de 10 scurtmetraje documentare, cu durata de 5 minute, prin care au fost prezentate publicului aspecte neştiute şi nevăzute din culisele a 10 muzee din Bucureşti, membre ale RNMR. Campania „Poveşti neştiute ale muzeelor” a urmărit consolidarea valorii sociale şi educative a colecţiilor muzeale în conştiinţa publicului.
Noaptea Muzeelor ajunsă la cea de-a XV-a ediţie, a reunit, în 2019, 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale din Bucureşti şi peste 150 în restul ţării. Au fost organizate expoziţii, proiecţii, piese de teatru şi concerte, care au atras peste 1 milion de vizitatori. Ediţia a stat, însă, sub semnul unei serii de proteste-manifest, care au avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu lipsa de finanţare din segmentul cultural. În Capitală au fost şi spaţii nou intrate în circuit, printre care s-au numărat Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, evenimentul Noaptea Muzeelor a avut loc, la nivel european, în 14 noiembrie. La noi în ţară, pentru cea de-a XVI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, o serie de organizaţii şi instituţii culturale au pregătit câteva proiecte culturale ce au putut fi accesate de pe platformele social-media şi de pe website-urile acestora. Au fost şi evenimente organizate în spaţiul fizic, cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţi. Şi în 2021, a XVII-a ediţie a evenimentului s-a desfăşurat în acelaşi context, cel al crizei sanitare. Evenimentul a avut date diferite de organizare, ţinându-se cont de evoluţia diferită a situaţiei în fiecare ţară în parte şi de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Din acest motiv, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a propus o dată diferită – 12 iunie, faţă de cea stabilită la nivel european – 3 iulie, potrivit https://noapteamuzeelor.org/. Au fost organizate, fizic, expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar şi o serie de activităţi în mediul online. Manifestarea a fost prezentă în 185 de spaţii culturale din 37 de judeţe ale ţării.
La 14 mai 2022, cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor s-a desfăşurat în nu mai puţin de 260 de muzee şi spaţii culturale, din peste 90 de localităţi (oraşe, comune, sate), care au acoperit geografic 39 de judeţe, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de către organizatori. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale. În urma centralizării datelor furnizate de reprezentanţi ai 123 din cele 260 de obiective branşate la circuitul naţional, cifra de prezenţă a fost de 325.133 de vizitatori la nivelul întregii ţări, dintre care 83.409 de vizitatori numai în Bucureşti, potrivit datelor colectate de la 35 din cele 64 spaţii activate de Noaptea Muzeelor.
În 2023, cea de-a XIX-a ediţie a Nopţii Muzeelor a avut loc la data de 13 mai şi a fost organizată împreună cu instituţii culturale din Republica Moldova. Au fost prezente în cadrul evenimentului peste 360 de muzee şi spaţii din 90 de localităţi din România şi alte nouă de peste Prut. Acestea au acoperit geografic 38 de judeţe şi cinci raioane ale ţării vecine. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului în 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse – de la 34 de muzee, la festivaluri de design şi de la case ale creaţiei şi ale experimentelor, până la palate şi galerii de artă.