Connect with us

Comunicate

Manifestul Partidei Romilor „Pro-Europa”

Romi pentru România! 

 

Manifestul Partidei Romilor „Pro-Europa”

 

Noi, romii din România, am fost și vom rămâne cetățeni ai acestei țări! Am contribuit la formarea statului român modern prin frații noștri care au luptat în Primul Război Mondial și prin alianțele puternice dintre mișcarea romilor și mișcarea românească pentru alipirea Transilvaniei. 

 

Pe parcursul istoriei României, vreme de sute de ani am îndurat cumplita robie a romilor. Am fost deportați în timp ce frații, tații, unchii noștri luptau pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestor manifestări opresive și discriminatorii la care am fost supuși, am rămas în continuare cetățeni loiali ai acestei țări. De-a lungul istoriei, înaintașii noștri s-au sacrificat pentru integritatea teritorială și suveranitatea statului roman, umăr lângă umar cu populația majoritară.

 

Deși suntem cetățeni români, suntem în continuare tratați că străini în propria țară. Suntem văzuți drept oile negre ale societății și blamați pentru orice se întâmplă rău, fară să se vadă contribuția pe care poporul rom a adus-o la istoria, cultura și progresul României. 

 

Populația romă este cea mai tânără dintre minoritățile din România, cu cel mai mare număr de tineri cu vârsta cuprinsă între 0-19 ani. La nivel național, tinerii de etnie romă reprezintă 10% din totalul segmentului de populație cu aceeași vârstă, cetățeni ai României. Aceștia sunt parte din viitorul țării noastre și trebuie să avem grija de ei. Din păcate, discriminarea sistematică de-a lungul istoriei a condus la un procent de 3.7% de analfabetism în rândul populației rome cu vârstă de peste 14 ani, cea mai ridicată în comparație cu toate celelalte etnii și cu populația majoritară.  

 

Noi, poporul român:

 

  • Ca națiune, ne putem vindeca doar dacă ne asumăm complet, politic și matur că avem o țară în care toate minoritățile sunt ale noastre, ale României. 
  • Ca națiune, ne putem vindeca doar dacă îi tratăm pe cei de lângă noi ca pe noi înșine, fără să îi desconsiderăm pentru că au culoarea pielii diferită. 
  • Ca națiune, ne putem vindeca doar dacă ne creștem copiii în cultura toleranței, nu în cea a urii.

 

Noi, romii, vom continua să punem umărul la construcția României, dar o Românie în care fiecare copil care vine pe lume să se simtă acasă! 

 

A venit vremea ca noi să ne unim într-o singură voce care să conteze în procesul democratic al societății românești, pe termen mediu și lung, atât pentru binele comunităților noastre, cât și pentru bunăstarea României! 

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință