Connect with us

Educatie

Unele licee ar putea organiza admiterea pentru a-şi selecta viitorii elevi înainte de Evaluarea naţională

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că admiterea la liceu ar putea fi organizată de unele unităţi de învăţământ pentru a-şi selecta viitorii elevi înainte de Evaluarea naţională, în cazul în care va fi adoptată o lege a educaţiei în acest an sau la începutul anului viitor.

El a spus că nu va reprezenta „o obligativitate” pentru licee să organizeze astfel de concursuri de admitere, ci „o posibilitate”.

„Dacă vorbiţi de concursul de admitere în liceu în paralel cu Evaluarea Naţională, acest lucru ar putea să se întâmple mai curând începând din toamna anului în care va fi adoptată o nouă lege a educaţiei, prin care se va introduce acest drept al liceelor care doresc să organizeze, înainte de Evaluarea naţională, un concurs. Pentru că nu este o obligativitate nici pentru liceu să organizeze, este doar o posibilitate, o modalitate de flexibilizare şi nu este o modalitate nici pentru vreun elev să se prezinte la admitere având la dispoziţie opţiunea de a se prezenta ca şi până acum doar la Evaluarea naţională. Sunt licee care şi-au manifestat dorinţa de a organiza examene proprii de admitere pentru a-şi putea selecta acei candidaţi, acei elevi, conform cu strategiile de dezvoltare a respectivelor şcoli. Dacă vom reuşi să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an, care mai apoi să fie supus dezbaterii publice, dezbaterii în Parlament şi să fie adoptat în acest an sau la începutul anului viitor, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022”, a explicat ministrul.

El a precizat că Evaluarea naţională se va susţine în continuare.

„Evaluarea naţională rămâne Evaluare naţională. Dacă este vorba de a nu supune elevii de clasa a VIII-a unui număr de două examene, suntem în consultări cu experţii în ştiinţele educaţiei în următoarea variantă: cei care optează să susţină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declaraţi admişi în acel liceu. Toţi ceilalţi susţin Evaluarea naţională şi vor intra în repartiţie computerizată. Poate vom apela la soluţia în care un liceu care are un număr de 200 de locuri în clasa a IX-a, să spunem, nu le va ocupa toate prin concurs propriu şi va lăsa 20-25% din locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizată în urma examenului de Evaluare naţională. Una din variante este să nu fie supuşi la două examene. Dacă au dat admiterea la liceu înainte şi au fost declaraţi admişi, să nu mai fie obligaţi să susţină şi evaluarea naţională. Dacă va fi admitere în liceu, acea admitere va fi lăsată la latitudinea fiecărui liceu, mai puţin data şi ora de începere. Toate vor începe în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, în aşa fel încât un elev trebuie să se gândească bine la care liceu va susţine concursul de admitere, neputând să susţină la două licee acelaşi elev concursul de admitere”, a mai arătat Cîmpeanu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință