Connect with us

Cultura

„Scrum în vânt”, un roman de Cynthia Orszag

Una dintre marile încercări la care este supus un iubitor de literatură este să accepte realitatea poveștii scrise ca pe un memoriu al sentimentelor și provocărilor societății actuale. Poate că uneori preferăm imaginea redată prin lentile colorate, iar fantezia este evadare, dar cedăm conștient și în fața umbrelor din cotidian. Cartea „Scrum în vânt” a autoarei Cynthia Orszag, recent publicată la Editura Velvet Story, în colecția The Ring, este un roman de ficțiune socială care ține să confirme că adevărul fiecăruia dintre noi poartă multiple măști.

Cynthia Orszag abordează subiecte pe care nu le poți trece cu vederea, întrucât ne lovim de ele mult prea des în mediile curente. Autoarea nu a ales deloc întâmplător să introducă în acțiunea cărții stările tulburătoare născute din cauza abandonului familial, discriminării rasiale, consumului de droguri. Viziunea psihologică cu care tratează aceste aspecte este nu doar credibilă, ci susținută de cunoștințe în domeniu. Povestea respiră veridicitate prin prisma imaginii unui tânăr de etnie rromă, aflat sub influența substanțelor halucinogene, care a și stat la baza creării personajului principal. Construită în ficțiune, „Scrum în vânt” este lectura care redă emoția, conflictul, drama, neașteptatul ce impresionează și convinge cititorul. Atipică, revelatoare, caustică pe alocuri, povestea te prinde în nebunia ei.

Scris într-o manieră din care răzbate frământarea interioară, strigătul de atenție, dorința de integrare, acceptare, dar în care se joacă și cartea manipulării, romanul se prezintă cu o intrigă care năucește. Darius, personajul principal, este o victimă a societății, împovărat de preconcepții, dar și vinovat, în același timp, de consecințele pe care le au alegerile făcute, în viața lui și a apropiaților lui. Gândurile lui se pierd în aburii de drog, efectele pe care le resimte organismul lui și datoriile în care se afundă nu sunt îndeajuns cât să îl distragă de la condiția pe care singur și-o induce. Tragicul întâmplărilor ce se succed într-un mod necruțător nu pare inițial să îl ghideze pe Darius spre ape mai liniștite, însă, ce face el în mod intenționat și ce nu?

„Viața lui Darius era goală. O mare parte din ea și-o irosise trăgând din țigări, introducându-și în corp substanțe toxice, plângându-și de milă, respingând oamenii care încercau să se apropie de el, hoinărind cartiere dubioase la ore nepotrivite, fraierindu-și prietenii să facă treaba murdară în locul lui și căutând întruna strategii de supraviețuire de pe o zi pe alta fără să fie nevoit să și trăiască. […]

— Ești un ratat, nu-i așa?”

„Scrum în vânt” este un amalgam de experiențe contrastante, pe care Cynthia Orszag le-a pus în evidență printr-o scriitură simplă și totuși prețioasă, matură, reușind să inspire cititorului profunzimea la care lucrează stigmatizarea, neglijența. În esența poveștii descoperim colțurile de lume pe care vrem să le evităm, dar suntem nevoiți să le străbatem, unde cei mai puternici profită de cei mai slabi. Nu contează că acțiunea este plasată în vestul țării, tiparul este același peste tot, se schimbă doar personajele. Familii dezbinate sau adoptive, prietenii adevărate sau din interes, iubiri sincere sau neîmpărtășite, realitate sau teatru – toate cad în balanța vieții lui Darius, mai brutal sau mai deliberat. Dincolo de prim-planul pe care îl joacă Darius, și celelalte personaje sunt caractere cu un impact la fel de notabil.

„Vlad era singurul care doar oferea fără să ceară nimic în schimb. Asta voia el. Carla îi stătea pe aproape și-i furniza un anumit confort și sentiment de siguranță, dar avea pretenții uriașe. Relație stabilă, mai nou începuse să vorbească de mutatul împreună, de copii! Mara, la rândul ei, voia atenție, complimente, implicare. Darius nu știa să ofere. El se pricepea doar să primească.”

Cea mai recentă apariție editorială Velvet Story captivează nu doar prin cadrul angoasant produs de relațiile dintre personaje și pericolul la care se expun protagoniștii consumând droguri, ci și prin elementele care apelează la latura de omenie a fiecăruia. Cynthia Orszag nu încearcă să schimbe concepții – aduce în atenție și un alt punct de vedere, unul al tinerilor marginalizați, ce se învârt în cercuri vicioase, care nu vor sau nu își pot depăși condiția. Povestea lui Darius, în principal, se aprinde repede, se consumă frenetic, iar împreună cu poveștile ce merg în paralel, mocnește teribil și sfârșește ca „scrum în vânt”.

„Oare cât de mult teatru ai jucat, Darius?”

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii Velvet Story.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință