Connect with us

Social

SAL-Fin: Peste 600 de cereri de soluţionare a diferendelor cu firmele de asigurare, rezolvate în 2020

Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin) a primit, de la începutul anului, circa 1.100 de cereri de soluţionare a diferendelor cu firmele de asigurare, dintre care a rezolvat peste 600, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, sumele pe care păgubiţii le primesc, în urma concilierilor intermediate de SAL-Fin, sunt sensibil mai mari faţă de cele oferite iniţial de către asigurători.

„SAL-Fin reprezintă o soluţie reală pentru consumatori de a-şi rezolva diferendele pe care le au cu societăţile de asigurare.(…) Spre exemplu, un păgubit RCA a depus o cerere de despăgubire pentru suma de 112.313 lei, iar asigurătorul a oferit suma de 8.444 lei. Consumatorul nemulţumit de suma primită a apelat la SAL-Fin, iar în urma concilierii, compania de asigurare a fost obligată la plata unei diferenţe, în valoare de 103.868 lei, plus penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, într-un alt caz, societatea de asigurare a făcut o ofertă de despăgubire în valoare de 67.205 lei, iar în urma intervenţiei conciliatorilor SAL-Fin a fost stabilită drept despăgubire suma de 94.755 lei.

Într-un dosar încadrat în categoria daunelor totale, oferta de despăgubire iniţială transmisă de asigurător a fost în cuantum de 43.727 lei. Păgubitul RCA, nemulţumit de ofertă, a apelat la SAL-Fin, iar în urma concilierii, asigurătorul a recalculat valoarea de piaţă a autovehiculului şi a suplimentat suma iniţială cu 28.512 lei. Tot în acest dosar, asigurătorul a plătit în plus, pentru lipsa de folosinţă, 48.431 de lei, după ce iniţial plătise doar 11.883 de lei din suma cuvenită.

Într-un alt dosar de daună totală, păgubitul RCA a primit, în urma concilierii SAL-Fin, suma de 32.737 de lei, faţă de 25.528 de lei cât fusese oferta iniţială de despăgubire primită din partea firmei de asigurare.

„În general, procesul de conciliere durează, în medie, între o lună şi două luni, însă au fost cazuri când părţile s-au înţeles în numai două zile”, precizează reprezentanţii ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință