Connect with us

Social

Prima serie a atelierelor Platformei Naţionale de Bune Practici pentru Romi a început

Punctul Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a început miercuri derularea primei serii de 8 ateliere regionale în cadrul proiectului „Platforma Naţională de Bune Practici pentru Romi”, informează Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat remis joi.

Atelierele, care se desfăşoară în spaţiu deschis, au ca scop găsirea de soluţii pentru problemele comunităţilor rome în materie de educaţie, sănătate, locuire şi angajare în muncă, precizează MFE.

Participanţii urmează să apeleze la cele mai eficiente modele de abordare a intervenţiilor în domenii vizate de Strategia Naţională de Incluziune a Romilor (SNIR), cu accent pe particularităţile locale şi regionale.

În urma derulării acestei prime serii de ateliere, participanţii vor trebui să elaboreze studii de caz de practici pozitive sau eşuate, care vor contribui la elaborarea SNIR pentru perioada 2021-2027. Studiile de caz vor fi prezentate de participanţi în a doua serie de ateliere, care va avea loc până la finalul anului, menţionează Ministerul Fondurilor Europene.

Atelierele vor fi susţinute de formatori autorizaţi, cu experienţă în domeniu. În prima serie de ateliere accentul va fi pus pe identificarea nevoilor comunităţilor de romi şi a problemelor cu care se confruntă, iar cea de-a doua se va axa pe găsirea unor modele de intervenţie adaptate nevoilor specifice identificate în cele patru domenii.

Atelierele au debutat miercuri şi urmează să se încheie pe data de 14 august. Locaţiile în care se desfăşoară atelierele sunt: Bucureşti (pentru regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov), Târgovişte (pentru regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia), Brăila (pentru regiunea de dezvoltare Sud-Est), Craiova (pentru regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia), Cluj-Napoca (pentru regiunea de dezvoltare Nord-Vest), Alba Iulia (pentru regiunea de dezvoltare Centru), Piatra-Neamţ (pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est) şi Timişoara (pentru regiunea de dezvoltare Vest).

Coordonatorul Punctului Naţional de Contact pentru Romi şi secretar de stat în MFE, Călin Ioan Bota, şi-a exprimat speranţa că aceste ateliere vor ajuta la reducerea decalajelor dintre comunitatea de romi şi restul populaţiei.

„Avem convingerea că împreună vom identifica obstacolele care stau în calea incluziunii etnicilor romi şi sunt convins că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru romi şi va reprezenta un semnal că uniţi (autorităţi şi societate civilă) vom reuşi să reducem decalajele dintre populaţia romă şi non-romă”, a comentat coordonatorul Punctului Naţional de Contact pentru Romi din cadrul MFE.

Proiectul Platforma Naţională de Bune Practici pentru Romi” este cofinanţat de către Comisia Europeană – Direcţia Generală Justiţie şi Consumatori, prin Programul Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie 2014-2020 şi are o valoare de 65.000 de euro.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință