Connect with us

Social

Opt din zece români (80%) de la oraş utilizează zilnic diferite platforme de social media

Opt din zece români (80%) de la oraş utilizează zilnic diferite platforme de social media, iar o persoană din două postează cel puţin o dată pe săptămână pe contul pe care îl deţine, potrivit unui studiu de specialitate.

Datele centralizate de Reveal Marketing Research arată că 30% dintre românii care postează pe social media folosesc filtre sau aplicaţii de editare a conţinutului, în special tinerii între 18 şi 34 ani (45%), iar motivaţiile principale ale acestora sunt, în cazul a 63% dintre ei, că doresc un aspect mai atractiv, în timp ce 49% doresc îmbunătăţirea calităţii fotografiilor sau a videoclipurilor.

Peste jumătate dintre utilizatorii de filtre (51%) au declarat că s-au simţit, la un moment dat, presaţi să editeze conţinutul din cauza standardelor sociale, în special cei între 35 şi 44 ani (58%).

Totodată, 48% dintre români postează săptămânal pe social media, în special tinerii între 18 şi 24 ani (76%) şi cei între 25 şi 34 ani (59%).

Conform cercetării, opt din zece români din mediul urban utilizează zilnic diferite platforme de social media. În context, 18% dintre aceştia declară că postează zilnic pe social media, în timp ce 30% publică săptămânal.

Analiza datelor demografice evidenţiază diferenţe notabile: bărbaţii sunt mai activi zilnic decât femeile (20% faţă de 15%), iar 76% dintre reprezentanţii generaţiei Z (18-24 ani) şi 59% dintre tinerii între 25-34 ani postează cel puţin o dată pe săptămână (comparativ cu 48% total eşantion).

Studiul arată că 56% dintre români postează cel mai frecvent fotografii realizate de ei cu peisaje sau aspecte din jur, fără a apărea în acestea. Acest tip de conţinut este preferat în special de tinerii între 18 şi 24 ani (70%). Pe locurile următoare în preferinţele românilor regăsim: fotografiile împreună cu alte persoane (partener, prieteni, colegi etc.) – în proporţie de 35% (mai populare în rândul tinerilor între 18-24 ani (69%) şi 25-34 ani (46%); story-urile, utilizate de 26% dintre români, sunt mai frecvent postate de femei (30%) comparativ cu bărbaţii (20%); articolele şi postările informative (26%) sunt preferate în mod special de persoanele între 45-55 ani (35%); selfie-urile sunt utilizate în proporţie de 21% la nivel general; reels-urile şi videoclipurile au o pondere similară, de 21%.

În ceea ce priveşte filtrele aplicate postărilor, cele mai utilizate tipuri sunt: filtrele coloristice (65%), apoi filtrele de înfrumuseţare, care implică modificări faciale (19%), şi filtrele tematice, legate de sezon sau evenimente (16%).

De asemenea, se observă diferenţe semnificative între genuri: filtrele de înfrumuseţare sunt preferate în special de femei (25%, comparativ cu 12% în cazul bărbaţilor), în timp ce filtrele coloristice sunt utilizate într-o măsură mai mare de bărbaţi (79% faţă de 53% femei).

Cu toate acestea, aproape două treimi (63%) dintre cei chestionaţi sunt de acord că utilizarea excesivă a filtrelor poate avea un impact negativ asupra percepţiei de sine sau a stimei de sine, acest efect fiind resimţit mai intens de către femei (67%) comparativ cu bărbaţii (58%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 14 – 20 ianuarie 2025, pe un eşantion de o mie de respondenţi, cu o eroare maximă de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință