Connect with us

Educatie

Ministrul Educației: Înregistrările audio-video din şcoli, accesate doar de către autorităţile abilitate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reiterat că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din şcoli vor putea fi accesate doar de către autorităţile abilitate – poliţie, procuratură, respectiv, directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţia datelor personale.

„Luni am lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a legilor educaţiei. Între modificări, ca urmare a creşterii fenomenului de violenţă în şcoală, am fost solicitaţi, chiar de către şcoli, să creăm o bază legală care să permită utilizarea echipamentelor audio-video deja existente în şcoli sau care, poate, se vor instala, pentru a putea verifica ce s-a întâmplat în timpul orelor de curs dacă există o sesizare de violenţă sau de distrugere de bunuri”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca.

Ea a punctat că s-a cooperat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei de la Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale, tocmai pentru a avea o prevedere legală care, pe de o parte, stabileşte această posibilitate pentru şcoli, dar, în acelaşi timp, stabileşte şi condiţiile în care se pot accesa aceste înregistrări.

„Ele pot fi accesate doar de către autorităţile abilitate, poliţie, procuratură, sau de către directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţie a datelor personale. Mai mult, introducerea noilor prevederi ne ajută să şi sancţionăm orice potenţială utilizare neconformă a acestor înregistrări”, a explicat Ligia Deca.

Ministrul a subliniat că înregistrările nu sunt făcute să supravegheze ce se întâmplă în clasă, în procesul educaţional normal, ci au doar rol pentru clarificarea eventualelor situaţii de violenţă, în condiţiile în care părţile implicate spun lucruri diferite.

„Este o modalitate prin care reducem şi prevenim violenţa în şcoală”, a adăugat Deca.

Ministrul Ligia Deca a precizat s-au primit feedbackuri pozitive din partea Federaţiei Părinţilor şi din partea liderilor sindicali din educaţie.

„Sigur că sunt şi reacţii care vorbesc despre dorinţa de, să zicem, intimitate, cum a fost ea exprimată în spaţiul public. Eu cred că spaţiul şcolar este spaţiu public şi aşa cum avem monitorizare audio-video în alte spaţii publice, pentru scop de asigurare a securităţii fizice şi a bunurilor, trebuie să putem utiliza tehnologia şi progresul tehnologic, sigur, cu respectarea regulilor privind protecţia datelor personale”, a spus Ligia Deca.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au anunţat marţi că nu susţin iniţiativa Ministerului Educaţiei privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice şi al părinţilor.

În opinia sindicaliştilor, camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenţei în spaţiul şcolar.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință