Connect with us

Eveniment

Iulian Paraschiv: Politicul doar a mimat cu privire la minoritatea romă. Strategia nu este bugetată

Politicul, indiferent de culoarea acestuia, doar a mimat cu privire la minoritatea romă iar Strategia naţională pentru această minoritate nu a fost bugetată nici la acest moment, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

El a remarcat că foarte mulţi reprezentanţi ai acestei etnii nu şi-au declarat apartenenţa, la recensământ, pentru „a nu fi asociaţi cu un grup nepopular” şi a adăugat că cifrele reale sunt altele, „pentru că nu există localitate în România unde romii să nu fie prezenţi”.

„De ce ar vrea cineva să fie asociat cu un grup nepopular? Nimeni nu vrea să facă parte dintr-un grup care este hulit şi aşa mai departe. Datele statistice ar trebui ca nouă să ne dea direcţiile de acţiune şi să ne spună cum şi unde ar trebui să intervenim. Din păcate, politicul, indiferent de culoarea celor care s-au aflat la guvernare, cu privire la minoritatea romă doar a mimat. Au avut strategii, începând cu anul 2001, care ar fi trebuit să producă nişte schimbări majore. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, dat fiind faptul că niciodată această Strategie nu a fost bugetată. Nici la acest moment nu avem un buget în clar alocat pe ministerele responsabile cu implementarea măsurilor cu privire la romi. În continuare mimăm şi încercăm să spunem că lucrurile sunt ok, însă în realitate nu sunt deloc aşa şi nu sunt genul de activist sau reprezentant al unei instituţii care se victimizează. Eu nu cred într-un discurs în care romii trebuie să pozeze în victime ale rasismului şi discriminării. Este o parte a realităţii care ne înconjoară şi care blochează orice altceva”, a subliniat Iulian Paraschiv, care a vorbit despre impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor dintre minoritatea romă şi majoritate, în cadrul Festivalului Intercultural ProEtnica, de la Sighişoara.

Potrivit acestuia, ideea de sărăcie s-a etnicizat prea mult în ultimii ani.

„Personal am renunţat la ideea de a aduce în prim plan ideea de sărăcie. (…) S-a etnicizat prea mult în ultimii 30 de ani. Şi, fără să găsesc o culpă sau un culpabil, discursul public cu privire la minoritatea romă, în ultimii 30 de ani, a fost centrat pe ideea de a recupera decalajele socio-economice. (…) Cred că a fost o greşeală, pentru că nu toţi oamenii sunt săraci în România. Romii şi românii trăiesc fix în aceleaşi condiţii, în care asfaltul întârzie să apară, serviciile de sănătate încă lasă de dorit, lipsa cabinetelor medicale în mediul rural mai ales îşi face simţită prezenta nu doar în comunitatea romă, dar şi în rândul populaţiei majoritare. Ideea pe care încercăm să o aplicăm nu este despre astăzi sau despre mâine”, a arătat secretarul de stat.

În opinia sa, „o mare greşeală a tuturor politicienilor este că s-au crezut eroi salvatori” şi au venit cu soluţii care să schimbe tot ceea ce au făcut cei care au ocupat poziţia anterior.

„Fiecare a venit cu propriul lui set de acţiuni. Ca să putem produce o schimbare reală avem nevoie de o gândire pe termen mediu şi lung, trebuie să avem o perspectivă pentru următorii 10-15 ani. Asta face diferenţa între un om politic concentrat pe vot şi să acapareze puterea şi cei care vor să pună în aplicare idei şi care să producă schimbare la nivelul societăţii în ansamblu. (…) Sistemul democratic presupune în primul rând ideea de cetăţean activ şi îşi cunoaşte deopotrivă şi drepturile şi obligaţiile. (…) Am etnicizat ideea de sărăcie. Nu toţi oamenii sunt săraci. Oamenii vor pentru copii să primească o educaţie care să îi facă să urce, să depăşească ceea ce ei nu au reuşit”, a punctat Iulian Paraschiv.

Secretarul de stat a amintit în context de rata analfabetismului şi abandonului şcolar. „Nu sunt puţine situaţiile în care avem încă segregare şcolară masivă, comunităţi întregi unde cel care merge la catedră a obţinut nota 3 la examenul de titularizare”, a adăugat el.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință