La zi
Institutul Francez: „Poveşti de viaţă rome. O altă perspectivă”

Filme premiate ale unor regizori din România, Franţa şi Belgia, urmate de dezbateri, reunite sub titlul „Poveşti de viaţă rome. O altă perspectivă”, vor fi prezentate de Institutul Francez şi Ambasada Franţei, pe 14 şi 28 octombrie şi pe 18 noiembrie, la Cinematograful Elvire Popesco, informează un comunicat.
„Fără a oferi răspunsuri gata făcute, sperăm că cele şase filme pe care le propunem – două documentare, un lungmetraj şi trei scurtmetraje – vor ajuta la combaterea prejudecăţilor şi clişeelor despre etnia romă. În jurul acestor poveşti singulare despre romi, Institutul Francez va da voce experţilor români, reprezentanţilor societăţii civile şi publicului, pentru a vorbi despre locul minorităţii rome în Europa de astăzi, despre căile de viaţă adesea marcate de dificultăţi, dar şi de speranţă, despre destine influenţate în multe cazuri de mobilizarea celor din jur”, se arată în comunicat.
Luni, de la ora 19,00, în exclusivitate în România, are loc proiecţia filmului documentar „8 Avenue Lenine”, realizat de Anna Pitoun şi Valerie Mitteaux. Filmul spune povestea Sălcuţei Filan, o femeie de etnie romă, care locuieşte într-o suburbie a Parisului împreună cu cei doi copii ai săi.
Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu realizatoarele filmului. Invitat este sociologul Gelu Duminică, Georgiana Lincan – coordonatoare de proiecte în cadrul asociaţiei E-Romnja, deputatul Petre Manole, moderatorii fiind expertul în educaţie Florin Botonogu, preşedintele Policy Center for Roma and Minorities, şi Stephane Cesari, ataşat de cooperare.
Pe 28 octombrie, va fi difuzat filmul „Toto şi surorile lui”, în regia lui Alexandru Nanau, care a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun film documentar – Festivalul de Film de la Varşovia 2014 şi Premiile Gopo 2015, Premiul France Culture Cinema 2016 şi Premiul Silver Eye – Jihlava 2014.
Cu această ocazie va fi proiectat şi scurtmetrajul „Împreună”, realizat de Toto Horvath (2018), care a obţinut Marele Premiu, Premiul publicului şi Premiul Astra Film Festival la Super-Festival de Filme Făcute de Adolescenţi 2018.
În data de 18 noiembrie, va fi prezentat filmul Martei Bergman – „Singură la nunta mea”, urmat de o discuţie cu actriţa Alina Şerban.
În deschiderea evenimentului vor fi proiectate două scurtmetraje – „Alina Şerban – Beating the odds”, dedicat aniversării a 10 ani de carieră artistică a Alinei Şerban, şi versiunea first-cut a unui scurtmetraj inedit realizat de Alina Şerban – „Bilet de iertare”. Această proiecţie face parte din proiectul „Bilet de iertare”, derulat de Asociaţia Untold Stories şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi cofinanţat de Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Biletele pot fi cumpărate prin Eventbook. Intrarea este liberă pentru evenimentul din 18 noiembrie (pe baza unei rezervări prin Eventbook).

-
Programe Socialeo săptămână ago
MMFTSS: Două mii de comune vor beneficia de finanţare din fonduri UE pentru incluziune socială şi reducerea sărăciei
-
La zi3 săptămâni ago
Ziua internaţională a femeii – 8 Martie
-
La zi2 săptămâni ago
Sfinţii 40 de Mucenici
-
La zio săptămână ago
Ziua Mediatorului Şcolar Rom – 17 martie