Connect with us

Eveniment

Implementarea Strategiei de incluziune a romilor a intrat în linie dreaptă

Strategia națională de incluziune a romilor din România, adoptată anul acesta de către Guvern, a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește implementarea concretă. Zilele trecute, reprezentanții Executivului care au atribuții în implementarea Strategiei s-au întâlnit cu reprezentanții instituțiilor județene, pentru a stabili metodele concrete de aplicare ale prevederilor Strategiei. 

Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi (ANR) și co-președintele Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategie (CIIMES), a încurajat participanții să se angajeze în dezbateri deschise pe temele care îi privesc, în scopul îmbunătățirii activității de implementare, monitorizare și evaluare a măsurilor din planurile de măsuri din Strategie.

Dumitrița Solomon, secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și co-președintă a CIIMES, a informat participanții despre progresul înregistrat în plan central în dezvoltarea mecanismelor instituționale și a evocat nevoia de a produce rezultatele propuse prin Strategie, fapt ce necesită o atenție sporită din partea reprezentanților instituțiilor cu atribuții la nivel local, județean sau central, precum și o implicare activă în acest domeniu a tuturor celor responsabili.

Prezent prin sistem videoconferință, ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a subliniat buna colaborare cu ANR în anul 2021, în campania de informare a comunităților cu romi în domeniul sănătății publice și a dat asigurări că ministerul pe care îl coordonează și-a asumat măsurile cuprinse în strategie și a pledat pentru accesul nediscriminatoriu și egal al romilor la serviciile de sănătate publică, precum și creșterea numărului de mediatoare sanitare din comunitățile vulnerabile cu romi. Totodată, ministrul Rafila și-a manifestat interesul ca, împreună cu președintele Paraschiv, să efectueze vizite în comunitățile cu romi pentru atingerea obiectivele stabilite în cadrul CIIMES.

Lacziko Eniko Katalin, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, a susținut faptul că este momentul pentru o schimbare de abordare și de efort comun, în scopul bugetării strategiei, pentru a produce rezultate. Conferința a continuat cu o sesiune de prezentare a planurilor de măsuri din Strategie, precum și a mecanismului de implementare și nevoia de conlucrare activă și eficientă între instituțiile județene prezente.

“Romi reprezintă o resursă importantă pentru România, dacă se investește în educația și accesul lor la servicii de sănătate, locuire și joburi. Dacă vom schimba și felul în care sunt percepuți de majoritari, atunci decalajele dintre noi se vor micșora”, a declarat Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

La întâlnire a participat și Marian Daragiu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Educației și vicepreședinte al Asociației Partidei Romilor Pro-Europa.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință