Connect with us

Social

Eficienţa acoperişurilor vopsite în alb pentru a combate căldura din oraşe, confirmată cu ajutorul unor studii

Tehnică testată în mai multe oraşe, vopsirea în alb a acoperişurilor şi a unor structuri este adeseori prezentată ca un remediu eficient împotriva valurilor de căldură urbane. Două studii recente confirmă efectul benefic al acestei soluţii, care ar putea reduce temperatura ambientală cu până la 2 grade Celsius, informează Reuters.

În toate cazurile analizate, vopseaua albă ar fi mai eficientă decât alte alternative, cum ar fi panourile solare, care sunt amplasate pe acoperişuri pentru a crea umbră şi pe sol pentru a absorbi radiaţiile solare, sau vegetaţia, potrivit oamenilor de ştiinţă de la University College London (UCL).

Studiul lor, publicat joi în Geophysical Research Letters, a fost realizat folosind modelarea climatică tridimensională a zonei metropolitane Greater London, utilizând date din vara anului 2018, cea mai fierbinte înregistrată vreodată în capitala Regatului Unit.

Cercetarea arată că „dacă sunt instalate pe scară largă în Londra”, acoperişurile „răcoritoare” vopsite în alb sau cu materiale reflectorizante (cunoscute şi sub denumirea de „acoperişuri reci”) pot „reduce temperatura exterioară din oraş cu o medie de 1,2 grade Celsius şi cu până la 2 grade Celsius în unele zone”.

„‘Acoperişurile reci’ sunt cea mai bună soluţie pentru a menţine temperatura scăzută în cele mai extreme zile de vară. Celelalte metode au efecte secundare benefice, dar niciuna dintre ele nu reuşeşte să reducă nivelul de căldură într-un mod comparabil”, a declarat Oscar Brousse, autorul principal al studiului.

Mai bune decât vegetaţia

Panourile solare sau vegetaţia stradală nu permit decât o scădere a temperaturii, în medie, cu 0,3 grade Celsius.

În acelaşi mod, acoperişurile cu panouri de verdeaţă, pe lângă faptul că sunt dificil de instalat (au nevoie de suport pentru greutatea suplimentară pe care o reprezintă) şi în ciuda beneficiilor lor în ceea ce priveşte drenajul apelor pluviale şi biodiversitatea, ar avea doar un „efect neglijabil” asupra efectului de răcorire, spun autorii studiului.

În cele din urmă, aparatele de aer condiţionat, prin transferul căldurii din interiorul clădirilor către exterior, ar încălzi oraşul, în ansamblu, cu 0,15 grade Celsius, dar cu până la 1 grad Celsius în centrul Londrei, contribuind la formarea insulelor de căldură.

„Reflectând căldura în loc să o absoarbă, ‘acoperişurile reci’ au dublul avantaj de a reduce temperatura nu doar în mediul urban exterior, ci şi în interiorul clădirilor”, se arată în studiu.

Să vopsim din nou totul?

Un alt studiu efectuat în martie, de data aceasta în condiţii reale, într-un cartier din Singapore în care nu numai acoperişurile, ci şi pereţii şi trotuarele au fost vopsite în alb, a arătat că temperatura generală poate fi redusă cu până la 2 grade Celsius după-amiaza, iar confortul termic resimţit de trecători a fost îmbunătăţit cu până la 1,5 grade Celsius.

Acest lucru se datorează „efectului de albedo”, conform căruia cu cât o suprafaţă este mai deschisă la culoare, cu atât reflectă mai multă lumină şi, prin urmare, căldură. Un acoperiş termoplastic alb, de exemplu, poate reflecta 80% din razele solare.

Aceste metode, recomandate de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) şi deja utilizate într-o serie de ţări mediteraneene, cum ar fi Grecia, sunt testate în diferite oraşe din ţări care aveau până de curând o climă temperată, dar care se confruntă de acum tot mai des cu valuri de căldură.

Ar putea fi oraşele complet albe o soluţie împotriva căldurii?

Depinde. Pentru cei care au ales să acopere atât clădirile, cât şi trotuarele într-o culoare imaculată, rezultatele sunt mixte.

În Los Angeles, de exemplu, care a vopsit în alb o parte din trotuarele sale în 2017, trecătorii s-au plâns de o senzaţie de sufocare mai intensă – căldura a fost atenuată doar la nivelul solului, nu şi la înălţimea capului – şi că albul avea un efect orbitor.

De asemenea, oraşul francez Lyon a pus capăt, în august, unui test de doi ani privind vopsirea străzilor în alb, considerând-o prea scumpă şi prea uşor de murdărit.

Pe de altă parte, atunci când este folosit doar pe acoperişurile clădirilor, experimentul se dovedeşte concludent: la Grenoble, după revopsirea în alb a Bifurk, o sală comunitară, reprezentanţii oraşului au fost încântaţi de rezultate, întrucât s-a constatat o scădere cu 4 grade Celsius a temperaturii ambientale, conform unui studiu independent.

În Tremblay-en-France, gimnaziul Jean-Guimier, care va fi folosit ca centru de antrenament pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a devenit cu 5 grade Celsius mai răcoros după ce acoperişul său a fost vopsit în alb.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință