Connect with us

Social

Donaţii de peste 350.000 lei primite pentru ajutorarea romilor afectaţi de incendiul de la Miercurea Ciuc

Donaţii în valoare de peste 350.000 lei au fost oferite în ultimele trei luni pentru ajutorarea romilor din Miercurea Ciuc, afectaţi de incendiul care le-a distrus locuinţele, în luna ianuarie, a anunţat Asociaţia Caritas Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat de presă, Asociaţia Caritas Alba Iulia a fost însărcinată cu strângerea donaţiilor băneşti de la persoane fizice, companii, evenimente caritabile şi colecte bisericeşti.

Circa 70% din donaţiile băneşti au fost folosite pentru îngrijirea şi hrănirea celor afectaţi de incendiu, iar 30% vor fi folosiţi de Asociaţia Caritas Alba Iulia pentru activităţile sociale, educaţionale şi ocupaţionale acordate pentru familiile cazate în sala de sport.

„În beneficiul victimelor au fost colectaţi, în total, 351.516,42 lei, din care o parte semnificativă, adică 265.985,87 lei, a fost donată în bisericile din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, la apelul Excelenţei Sale Arhiepiscop dr. Kovács Gergely. În plus, s-au primit donaţii şi în natură: alimente în valoare de 78.573 lei, iar îmbrăcăminte în valoare de 9.867 lei, care au fost distribuite victimelor. (…) Majoritatea donaţiilor băneşti, 248.866 lei, au fost cheltuite de Caritas pentru îngrijirea şi hrănirea celor nevoiaşi. În timp ce, la început, 260-290 de persoane luau masa zilnic în sala de sport, după ce unii s-au mutat înapoi, în bucătăria Casei Jakab Antal s-au pregătit micul dejun, prânzul şi cina pentru 130-115 de persoane, în mod regulat. Restul de 102.650,42 lei vor fi folosiţi de Asociaţia Caritas Alba Iulia pentru activităţile sociale, educaţionale şi ocupaţionale acordate pentru familiile cazate în sala de sport”, se arată în comunicatul menţionat.

Sursa citată mai precizează că activitatea de sprijin pentru cei cazaţi în sala de sport continuă şi în prezent, cu ajutorul Consiliului Local, la care participă câţiva voluntari, Asociaţia Caritas Alba Iulia şi Serviciul de Ajutor Maltez.

În data de 7 ianuarie, un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate atunci în sala de sport a oraşului.

Între timp, peste o jumătate dintre cei cazaţi au revenit în comunitate, casele lor nefiind distruse de incendiu şi putând fi folosite, chiar dacă nu respectă standardele de igienă şi sunt construite ilegal.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă atunci de o solidaritate exemplară şi au adus ajutoare pentru cei afectaţi, sprijin fiind oferit şi de fundaţii, asociaţii sau firme din zonă sau din alte judeţe ale ţării, sau chiar din străinătate.

Viceprimarul Bors Bela a precizat, pentru Agerpres, că 116 persoane, victime ale incendiului din ianuarie, mai sunt cazate în prezent în sala de sport a oraşului.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință