Connect with us

Cultura

„Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?“, turneu prin comunităţile tradiţionale de romi din ţară

„Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?“, un spectacol al companiei Giuvlipen, îşi începe turneul prin comunităţile tradiţionale de romi din ţară.

Szomna este o adolescentă care se confruntă cu un conflict extrem de dureros, acela dintre căile înaintaşilor săi şi cele pe care şi le doreşte ea însăşi, ale vremurilor sale. Cine câştigă? Cu siguranţă nu Szomna.

Spectacolul urmăreşte povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita, care este găsită spânzurată în şura casei părinteşti. Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. De ce acest gest de la o fată care, în ochii tuturor, părea fericită? Mai mult de atât, Szomna era foarte religioasă, gestul său contrazicând credinţele care au ghidat-o, până în acest punct, pe parcursul vieţii. A lăsat un mesaj pe perete înainte să moară. Care este semnificaţia acestuia? Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate, dar se contrazic între ele, rămânându-ne numai cuvintele primului martor: „nu pricep”. Toată lumea pledează „nevinovat”, deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei.

Inspiraţi din povestirile lui Ryunosuke Akutagawa (În Crâng şi Roshomon) şi de informaţiile care au apărut în presă despre acest caz de sinucidere, Giuvlipen construieşte pas cu pas povestea celei care a fost Szomna Grancsa, într-un spectacol care foloseşte „efectul Rashomon” pentru a descrie circumstanţele în care acelaşi eveniment dă naştere unor intepretări contradictorii din partea celor care au cunoscut-o.

Prima reprezentaţie va avea loc astăzi, 31 iulie, la Frumuşiţa, judeţul Galaţi, de la ora 18.00.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință