Social
APAPR: Angajatorii sunt obligaţi să îşi informeze noii salariaţi cu vârsta până în 45 de ani despre Pilonul II

Angajatorii din România sunt obligaţi, începând cu data de 19 iulie, să informeze persoanele cu vârsta până în 45 de ani pe care le angajează în legătură cu înscrierea acestora într-un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II), se menţionează într-un comunicat remis miercuri de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În acest context, organizaţia le recomandă angajatorilor să le transmită tuturor salariaţilor o scrisoare de informare despre pensiile administrate privat şi pune la dispoziţia angajatorilor, pe site-ul APAPR, un model pentru această scrisoare.
Modificarea legislativă intrată în vigoare la 19 iulie vizează în principal conştientizarea salariaţilor aflaţi la primul loc de muncă, respectiv cei care au obligaţia legală de a-şi alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piaţa muncii, potrivit comunicatului APAPR.
Noua obligaţie a angajatorilor vizează informarea tuturor salariaţilor prevăzuţi la Art. 30 din Legea 411/2004 care guvernează Pilonul II de pensii private: atât pe cei sub 35 de ani (aderare obligatorie la Pilonul II), cât şi pe cei între 35-45 de ani (aderare opţională). Deşi sunt obligaţi să facă această informare tuturor noilor salariaţi cu vârsta sub 45 de ani, angajatorii nu cunosc nici istoricul de muncă, nici starea de apartenenţă sau nu la Pilonul II a noilor salariaţi, se precizează în comunicatul APAPR.
În acest context, pentru a veni în sprijinul angajatorilor şi a uşura această nouă sarcină administrativă, APAPR a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca de pe site-ul organizaţiei şi o pot printa sau trimite tuturor salariaţilor. Potrivit comunicatului, modelul de scrisoare ţine cont de toate situaţiile posibile şi în acelaşi timp îndrumă salariaţii către site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru o informare deplină şi corectă privind Pilonul II.
Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, Radu Crăciun, consideră că modificarea legislativă promovată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale este extrem de utilă şi că va spori semnificativ gradul de informare al angajaţilor.
„Am avut un dialog instituţional foarte eficient cu conducerea Ministerului Muncii, în urma căruia a rezultat acest Ordin 585 / 2021. Implicarea angajatorilor în procesul de informare a salariaţilor cu privire la Pilonul II va creşte gradul de cunoaştere şi interes, cu beneficii certe pentru toţi salariaţii din România. Acest demers reuşit al APAPR vine în continuarea eforturilor noastre din ultimii 4 ani, în care am desfăşurat numeroase campanii naţionale de informare referitoare la drepturile şi beneficiile românilor din Pilonul II de pensii private obligatorii”, a apreciat preşedintele APAPR.
Tinerii care nu îşi aleg fondul de pensii la care să contribuie sunt repartizaţi aleatoriu de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele 7 fonduri de Pilon II, precizează APAPR.
Salariaţii care nu se află la primul loc de muncă nu trebuie să îşi aleagă fondul de pensii, ei fiind deja integraţi în Pilonul II. În prezent, 7,7 milioane de români contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii.

-
Educatie3 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi3 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla3 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria