Connect with us

Social

ANPM propune măsuri pe care autorităţile locale să le aplice în zilele caniculare pentru un aer respirabil

România va trece prin zile de foc şi de aceea este nevoie de un efort comun al autorităţilor locale şi al celor care administrează apele, în această perioadă, pentru a face aerul mai uşor respirabil şi pentru conservarea cât mai bună a mediului natural, afirmă Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), într-un comunicat de presă.

„Având în vedere faptul că urmează zile de foc în toată România este nevoie de un efort comun al autorităţilor locale şi al celor care administrează apele, în această perioadă, pentru a face aerul mai uşor respirabil şi pentru conservarea cât mai bună a mediului natural. Câteva grade mai puţin contează în zilele în care temperaturile exterioare depăşesc cu mult limita confortului termic în localităţi, de aceea fac un apel la toate primăriile din ţară să ia măsuri care pot proteja sănătatea oamenilor, a animalelor fără stăpân şi a păsărilor sălbatice. În astfel de situaţii nu trebuie să existe justificări de tipul „nu avem bani să stropim străzile”, „e prea scump să pornim seara fântânile arteziene” sau „nu ne permitem să irigăm parcurile”, pentru că sănătatea publică şi cea a mediului sunt cele mai importante, pe termen lung şi justifică orice efort. Aceste practici chiar pot face aerul mai respirabil în zilele caniculare”, a transmis Păştinaru.

Specialiştii ANPM au pregătit o listă ce cuprinde zece practici la care pot recurge autorităţile locale pentru sănătatea oamenilor, animalelor şi păsărilor, respectiv autorităţile care administrează lacurile, pentru protejarea mediului acvatic.

Astfel, este nevoie de irigarea spaţiilor verzi din parcuri, la primele ore ale dimineţii sau după apusul soarelui, acolo unde există sisteme de irigaţii sau stropirea acestor suprafeţe cu ajutorul unor rezervoare montate pe maşini, pentru a păstra cât mai mult vegetaţia verde, de umplerea cu apă a spaţiilor amenajate pentru lacuri sau iazuri, în locurile publice, pentru că acestea pot face aerul mai respirabil, precum şi de montarea corturilor anticaniculă, în punctele intens circulate din localităţi, în care oamenii să poată primi un pahar cu apă şi să se poată odihni la umbră, în cazul în care au nevoie.

De asemenea, pornirea fântânilor arteziene stradale sau din parcuri, pe timpul zilei şi seara, va contribui la răcorirea atmosferei, la fel şi măturatul mecanizat cât mai frecvent, înaintea procesului de stropire a arterelor de circulaţie, ce poate contribui la răcorirea şi la scăderea nivelului de particule PM 2,5 şi PM 10, din atmosferă.

O altă soluţie se referă la strângerea deşeurilor de pe străzi, având în vedere că acestea degajă mirosuri greu de suportat, din cauza temperaturilor ridicate.

În acelaşi timp, umiditatea de pe suprafaţa drumurilor poate contribui semnificativ la răcorirea zonelor locuite, de aceea ar trebui să devină o practică obişnuită, seara, pe timpul nopţii sau dimineaţa, o singură trecere putând fi eficientă chiar şi câteva ore.

Un alt element important este limitarea lucrului în spaţiile exterioare, în mijlocul zilei şi respectarea obligaţiilor legale ale angajatorilor faţă de angajaţi, deci adaptarea programului de lucru la situaţia actuală şi asigurarea hidratării angajaţilor respectivi.

„Amplasarea de recipiente cu apă pentru animalele fără stăpân şi pentru păsările sălbatice, în locurile publice, poate face mai suportabilă o zi extrem de călduroasă şi pentru aceste vieţuitoare; curăţarea vegetaţiei lacurilor din parcuri, dar şi din medii naturale, de către cei abilitaţi să facă acest tip de activitate este foarte importantă pentru vietăţile din mediul acvatic”, se menţionează în comunicat.

Specialiştii ANPM în domeniul biodiversităţii susţin că procesul de eutrofizare, adică excesul de nutrienţi de tipul fosforului şi azotului, din ape, favorizează dezvoltarea excesivă a algelor, în detrimentul calităţii apei, iar acest fenomen provoacă moartea organismelor acvatice, prin hipoxie.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință