Connect with us

La zi

Ambasadorul Elveţiei: Fondul de reformă pentru incluziunea romilor a avut 28.000 de beneficiari

Fondul de reformă pentru incluziunea romilor şi a altor grupuri vulnerabile a avut aproximativ 28.000 de beneficiari în domeniile educaţie, sănătate, locuinţe, dezvoltare comunitară şi economică, potrivit ambasadorului Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.

Programul a început în 2012 şi se încheie în noiembrie 2019, iar fondurile provin de la Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Mattli a spus, la o conferinţă privind acest proiect, că impactul a fost unul mare, demonstrându-se că incluziunea socială funcţionează în România.

Cerasela Bănică, coordonator al unităţii de management a programului privind Fondul de reformă pentru incluziunea romilor şi a altor grupuri vulnerabile, a precizat că, în total, au fost realizate intervenţii în aproape 155 de localităţi din 14 judeţe.

Ea a adăugat că aproximativ 13.000 de copii au beneficiat de acest proiect, dintre care 6.586 în programul „Şcoală după şcoală” şi 1.728 în programele de grădiniţă, restul fiind implicaţi în activităţi interculturale ori extracurriculare.

„În legătură cu dezvoltarea comunitară sunt aproape 14.000 de beneficiari, deoarece în cadrul programului s-au implementat 143 de proiecte comunitare de către grupurile de iniţiativă locală în parteneriat cu autorităţile locale, care au şi cofinanţat, rezolvând nevoile cele mai importante ale comunităţilor şi avem facilitarea accesului la apă, la sistemul de electricitate, la sistemul de canalizare, construirea de drumuri, de poduri”, a declarat Bănică.

Ea a menţionat că pentru circa 2.000 de persoane s-a facilitat accesul pe piaţa muncii, precizând că aproximativ 500 dintre aceştia au beneficiat şi de cursuri de formare profesională în meseriile de ospătar, bucătar, baby sitter, asistent medical.

Totodată, au fost înfiinţate şase centre comunitare medico-sociale, iar peste 1.100 de copii au fost vaccinaţi şi 792 de femei au fost monitorizate pe parcursul şi după sarcină.

Peste 400 de familii au beneficiat de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit prin acest proiect.

„Întreaga valoare a programului Fondului de reformă pentru incluziunea romilor şi a altor grupuri vulnerabile este de aproximativ 14 milioane de franci elveţieni”, a adăugat Bănică.

Daniel Rădulescu, secretar de stat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Romi, a subliniat că, prin intermediul experienţei sale şi a colegilor săi, încearcă să schimbe paradigma că toţii romii sunt săraci şi vulnerabili.

„Încercăm să punem pe agenda publică de discuţii necesitatea de a dezvolta nişte politici publice bazate pe două principii importante şi anume principiul cetăţeniei active, romii sunt cetăţeni români (…) şi sunt vulnerabili în egală măsură cu alte categorii de populaţii vulnerabile din România”, a adăugat Rădulescu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință