Connect with us

Sanatate

Alba: Reţea de asistenţi medicali comunitari în mai mult de jumătate din comune şi oraşe

Un număr de 42 de comune şi oraşe din totalul de 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba dispun de asistenţă medicală comunitară, cheltuielile de personal fiind suportate în majoritatea cazurilor de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), iar în două localităţi, Alba Iulia şi Mogoş, parţial de către primării.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba de către conducerea DSP, conform actelor normative în vigoare, printre persoanele beneficiare de servicii de asistenţă medicală comunitară se află şi persoanele vârstnice.

Asistenţii medicali comunitari sunt angajaţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, iar coordonarea tehnică şi cheltuielile cu personalul revine DSP. În judeţul Alba există şi primării care asigură cheltuielile de personal, respectiv în Alba Iulia, pentru doi dintre cei cinci asistenţi medicali comunitari, şi în Mogoş, în Apuseni, pentru un asistent medical.

„În judeţul Alba dispunem de o reţea de 58 de asistenţi medicali comunitari şi 4 mediatori sanitari romi în 42 de comunităţi”, a menţionat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Asistentul medical comunitar, la recomandarea medicului de familie, desfăşoară activităţi de monitorizare a stării de sănătate a bolnavilor cronici – supravegherea bolnavului de tuberculoză, a bolnavului cardiovascular, cu diabet zaharat, neoplasm, a bolnavului psihic, a bolnavului cu HIV/SIDA – ITS sau cu boli degenerative neuro-musculare.

El are în responsabilitate şi prevenirea complicaţiilor bolnavilor imobilizaţi la pat, precum şi componenta de educaţie pentru sănătate a pacientului vârstnic.

Printre activităţile care intră în competenţa asistentului medical comunitar se numără monitorizarea tensiunii arteriale şi a pulsului, măsurarea saturaţiei de oxigen, a glicemiei, îngrijirea plăgilor, supravegherea tratamentului la domiciliul vârstnicului, administrarea de tratamente, în limita competenţelor profesionale, conform prescripţiei medicului de familie sau a medicului specialist, cu respectarea procedurii de manipulare a deşeurilor medicale. Totodată, ţine evidenţa administrării manevrelor terapeutice şi desfăşoară campanii de informare la nivelul comunităţii, cu mesaje specifice pentru persoanele vârstnice.

De asemenea, poate avea intervenţii în cazul constatării de abuzuri asupra beneficiarului din partea anturajului (familie, prieteni, alte grupuri de apartenenţă).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință