Connect with us

La zi

Ziua Limbii Romani – 16 Iunie

În ianuarie 2019, Ziua Limbii Romani a fost  legiferată de către Parlamentul României (Legea nr. 20/ 8 ianuarie 2019 privind instituirea Zilei Limbii Romani, în ziua de 16 iunie).

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 8 ianuarie 2019 decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei Limbii Romani – 16 iunie.

„Anual, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii rome se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, organizaţiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic şi/ sau financiar, după caz, organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători. În instituţiile de învăţământ în care se predă limba romani ca limbă maternă, în ziua de 16 iunie se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători”, se arată în lege.

Pe 10 iunie 1992, in Holul Palatului Culturii din Târgu Mureş, la iniţiativa activistului rrom Cristian Eparu şi în prezenţa lui Gheorghe Sarau, ca autor, se lansa primul dictionar rrom din Romania, anume, „Mic dictionar rrom – roman” (Bucuresti, Ed. Kriterion, 1992).

A doua lansare a acestui important dictionar s-a facut in ziua de 16 iunie 1992, la Libraria M. Sadoveanu din Bucuresti, la ceremonie fiind prezenti mari lingvisti ai Romaniei (Andrei Avram, Mioara Avram, Andrei Bantas, Olga Murvai s.a., dar si alte personalitati, ca Marcel Courthiade, poetul Ion Segarceanu, Secretarul de Stat din Ministerul Culturii, care – alaturi de consilierul rrom de atunci in problematica rroma, dl. Vasile Ionescu – au vorbit si prezentat acest demers lexicografic, inedit. Radio Romania, prin vocea Dianei Nedelcu, Ziarul „Azi”, prin pana regretatei muzicolog Anca Florea, Alexandru Calmâcu, de la Evenimentul Zilei (actualul director al Editurii Universitatii din Bucuresti), Florin Antonescu, dar si alte zeci de ziaristi au vorbit pe larg in acele zile, in saptamana 10-16 iunie 1992, despre dictionarul rrom realizat si publicat de Gheorghe Sarau. Si, pe buna dreptate, acea saptamana a intrat in memoria colectiva ca „Saptamana Limbii Rromani in Romania”, care – in timp – s-a consacrat ziua de 16 iunie ca Ziua Limbii Rromani in Romania.

După doi ani, apare și primul manual de limba rromani, elaborat în 1991 de către Gheorghe Sarău și publicat de Editura Didactică și Pedagogică, R.A. în 1994, care era utilizat de elevii rromi, viitori învățători pregătiți între 1990-1995/ 1996/ 1997 la Liceele Pedagogice din București, Bacău, Târgu Mureș, Slatina etc.

Iniţiativa de atunci, izvorata de pe taramul targumuresean, a prins si, din 1992 si pana azi, serbam Ziua Limbii Rromani in Romania, iar Calendarul rrom cu destinatie scolara, aprobat de Ministerul Educatiei in 2006, a consemnat aceasta importanta zi (document asumat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Notificarea nr. 48897 din 13 noiembrie 2006).

În 2008, urmandu-se initiativa din Romania, in Croatia, cu prilejul unuia dintre congresele IRU (Uniunea Internationala Rroma), dr. Veljko Kajtazi – deputatul rrom din Croatia pentru minoritati – a lanasat propunerea ca ziua de 5 noiembrie sa fie Ziua Internationala a Limbii Rromani. Cu exceptia anului (2017), an de an, Gheorghe Sarău a fost prezenti la marcarea acestei zile, la Zagreb.

Preşedintele Partidei Romilor “Pro-Europa”, Nicolae Păun a avut iniţiativa ca deputat al minorităţii rome în Parlamentul României, tot în 2006, de a fi iniţiat o lege pentru Ziua de 8 aprilie – Ziua Internationala a Rromilor în România. Fostul deputat, Daniel Vasile, a întreprins în 2018 – și cu sprijinul lui Gheorghe Sarău – demersurile necesare, astfel, încât, acum, se serbează pentru prima dată ziua de 16 iunie ca „Ziua Limbii Rromani în România”, ca urmare nu numai sistemul scolar sa o marcheze, ci intreaga miscare socio-culturala rroma (Propunerea a fost votată în Parlamentul României (în 12.12.2018) devenind Legea nr. 20/ 8 ianuarie 2019 privind instituirea Zilei Limbii Romani, ziua de 16 iunie putând fi de acum sărbătorită la nivel național, asadar, nu numai în spațiul educațional.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință