Connect with us

Eveniment

Ziua Limbii Romani – 16 Iunie

Ziua Limbii Romani a fost  legiferată în ianuarie 2019 de către Parlamentul României (Legea nr. 20/ 8 ianuarie 2019 privind instituirea Zilei Limbii Romani, în ziua de 16 iunie).

Pe 10 iunie 1992, in Holul Palatului Culturii din Târgu Mureş, la iniţiativa activistului rrom Cristian Eparu şi în prezenţa lui Gheorghe Sarau, ca autor, se lansa primul dictionar rrom din Romania, anume, „Mic dictionar rrom – roman” (Bucuresti, Ed. Kriterion, 1992).

A doua lansare a acestui important dicționar s-a facut in ziua de 16 iunie 1992, la Libraria M. Sadoveanu din București, la ceremonie fiind prezenti mari lingvisti ai Romaniei (Andrei Avram, Mioara Avram, Andrei Bantas, Olga Murvai s.a., dar si alte personalitati, ca Marcel Courthiade, poetul Ion Segarceanu, Secretarul de Stat din Ministerul Culturii, care – alaturi de consilierul rrom de atunci in problematica rroma, dl. Vasile Ionescu – au vorbit si prezentat acest demers lexicografic, inedit. Radio Romania, prin vocea Dianei Nedelcu, Ziarul „Azi”, prin pana regretatei muzicolog Anca Florea, Alexandru Calmâcu, de la Evenimentul Zilei (actualul director al Editurii Universitatii din Bucuresti), Florin Antonescu, dar si alte zeci de ziaristi au vorbit pe larg in acele zile, in saptamana 10-16 iunie 1992, despre dictionarul rrom realizat si publicat de Gheorghe Sarau. Si, pe buna dreptate, acea saptamana a intrat in memoria colectiva ca „Saptamana Limbii Rromani in Romania”, care – in timp – s-a consacrat ziua de 16 iunie ca Ziua Limbii Rromani in Romania.

După doi ani, apare și primul manual de limba rromani, elaborat în 1991 de către Gheorghe Sarău și publicat de Editura Didactică și Pedagogică, R.A. în 1994, care era utilizat de elevii rromi, viitori învățători pregătiți între 1990-1995/ 1996/ 1997 la Liceele Pedagogice din București, Bacău, Târgu Mureș, Slatina etc.

Iniţiativa de atunci, izvorata de pe taramul targumuresean, a prins si, din 1992 și până azi, serbăm Ziua Limbii Rromani în România, iar Calendarul rrom cu destinatie școlara, aprobat de Ministerul Educației in 2006, a consemnat aceasta importanta zi (document asumat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Notificarea nr. 48897 din 13 noiembrie 2006).

În 2008, urmandu-se initiativa din Romania, in Croatia, cu prilejul unuia dintre congresele IRU (Uniunea Internationala Rroma), dr. Veljko Kajtazi – deputatul rrom din Croatia pentru minoritati – a lanasat propunerea ca ziua de 5 noiembrie sa fie Ziua Internationala a Limbii Rromani. Cu exceptia anului (2017), an de an, Gheorghe Sarău a fost prezenti la marcarea acestei zile, la Zagreb.

Preşedintele Partidei Romilor “Pro-Europa”, deputatul rom Nicolae Păun a avut iniţiativa, tot în 2006, de a fi iniţiat o lege pentru Ziua de 8 aprilie – Ziua Internatională a Rromilor în România, așa a procedat și fostul deputat rrom, Daniel Vasile, şi a întreprins în 2018 – și cu sprijinul lui Gheorghe Sarău – demersurile necesare, astfel, încât, acum, se serbează pentru prima dată ziua de 16 iunie ca „Ziua Limbii Rromani în România”, ca urmare nu numai sistemul scolar sa o marcheze, ci intreaga miscare socio-culturala rroma (Propunerea a fost votată în Parlamentul României (în 12.12.2018) devenind Legea nr. 20/ 8 ianuarie 2019 privind instituirea Zilei Limbii Romani, ziua de 16 iunie putând fi de acum sărbătorită la nivel național, asadar, nu numai în spațiul educațional.

În acest dublu context, de bună seamă că – cel puțin în România – vorbim deja de marcarea anuală a două zile consacrate Limbii Rromani: una națională (la 16 iunie) și alta – internațională (la 5 noiembrie).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință