La zi
Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale – 21 martie

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată în fiecare an la 21 martie. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, proclamând Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale în anul 1966, a cerut comunităţii internaţionale să-şi intensifice eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială (Rezoluţia 2142).
Adunarea Generală a ONU a decis, în 1979, organizarea anuală în toate statele a unei săptămâni de solidaritate cu popoarele care luptă împotriva rasismului şi discriminării rasiale, începând cu ziua de 21 martie.
Tema din 2023 a Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale se concentrează pe urgenţa combaterii rasismului şi a discriminării rasiale, la 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (UDHR). (https://www.un.org)
Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat la 10 decembrie 1948 Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente adoptate: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) etc. (https://www.mae.ro)
Adunarea generală a ONU a proclamat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, având această Declaraţie permanent în minte, ca prin învăţătură şi educaţie să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi şi să asigure prin măsuri progresive, de ordin naţional şi internaţional, recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă, atât în sânul popoarelor statelor membre, cât şi al celor din teritoriile aflate sub jurisdicţia lor. (https://www.ohchr.org)
Ediţia din 2022 a Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale s-a focalizat pe tema „Voci pentru acţiune împotriva rasismului”. Ediţia precedentă urmărea, în special, să evidenţieze importanţa consolidării participării şi reprezentării publice semnificative şi sigure în toate domeniile de luare a deciziilor pentru prevenirea şi combaterea discriminării rasiale, reafirmând importanţa respectării depline a drepturilor la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică şi a protecţiei spaţiului civic, conform ONU.
Tema din 2021 a Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale a fost „Tineretul se ridică împotriva rasismului”. Cu prilejul acestei zile, campania #FightRacism a ONU şi-a propus să încurajeze o cultură globală a toleranţei, egalităţii şi împotriva discriminării, chemând oamenii să se ridice împotriva prejudecăţilor rasiale şi a atitudinilor intolerante.
În 2020, Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale s-a axat pe evaluarea întreprinsă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva în cadrul celei de-a 43-a sesiuni, la jumătatea perioadei proclamate drept Deceniul internaţional pentru oamenii de origine africană.
Marcarea Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale face referire la data 21 martie 1960, atunci când poliţia din Sharpeville, Africa de Sud, a deschis focul şi a ucis 69 de persoane la o demonstraţie paşnică împotriva „adoptării legilor” apartheidului.
De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile şi practicile rasiste au fost eliminate în multe ţări şi a fost construit un cadru internaţional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenţia Internaţională privind Eliminarea Discriminării Rasiale.
Convenţia se apropie de ratificarea universală, totuşi, multe persoane, comunităţi şi societăţi suferă de nedreptatea şi stigmatizarea pe care le aduce rasismul, informează ONU.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite reiterează că toate fiinţele umane sunt libere şi egale în demnitate şi drepturi şi au potenţialul de a contribui constructiv la dezvoltarea şi bunăstarea societăţilor lor. Totodată, într-o rezoluţie privind eliminarea rasismului se subliniază că orice doctrină de superioritate rasială este falsă din punct de vedere ştiinţific, condamnabilă din punct de vedere moral, nedreaptă din punct de vedere social şi periculoasă şi trebuie respinsă, împreună cu teoriile care încearcă să determine existenţa unor rase umane deosebite.
În septembrie 2021, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a reunit lideri mondiali pentru o întâlnire de o zi, la New York, pentru a marca cea de-a douăzecea aniversare de la adoptarea Declaraţiei şi Programului de acţiune de la Durban.
În 2001, Conferinţa mondială împotriva rasismului, desfăşurată la Durban, în Africa de Sud, a elaborat cel mai autoritar şi cuprinzător program pentru combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei asociate, potrivit ONU. În aprilie 2009, Conferinţa de examinare de la Durban a evaluat progresele înregistrate la nivel global în depăşirea rasismului şi a concluzionat că au rămas multe de realizat. Cu prilejul acestui eveniment, s-a obţinut o reînnoire a angajamentului internaţional faţă de agenda antirasism.
Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a adoptării Declaraţiei şi a Programului de acţiune de la Durban, Adunarea Generală a ONU a organizat, la New York, în septembrie 2011 o întâlnire la nivel înalt, la care liderii mondiali au adoptat o declaraţie politică ce proclama hotărârea fermă de a face lupta împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei asociate o prioritate majoră pentru ţările lor.
La 23 decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a proclamat Deceniul Internaţional pentru Oamenii de Descendenţă Africană, care a început la 1 ianuarie 2015 şi se va încheia la 31 decembrie 2024, cu tema „Oamenii de descendenţă africană: recunoaştere, justiţie şi dezvoltare”.

-
La ziacum 3 săptămâni
Ziua Internațională a Romilor: Celebrând cultura și tradițiile rome
-
ROMI PENTRU ROMÂNIAacum 2 săptămâni
Romi pentru Romania 13.04.2025
-
Educatieacum 2 săptămâni
Solicitați recomandarea de apartenență pentru drepturile educaționale ale copiilor
-
ROMI PENTRU ROMÂNIAacum 6 zile
Romi pentru Romania 20.04.2025