Connect with us

Remember

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului – 27 Ianuarie

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, a fost adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Adunarea Generală a menţionat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluţia A/RES/59/26 că, în anul 2005, urma să fie marcată cea de-a 60-a aniversare de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Două luni mai târziu, pe 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a ONU a organizat o sesiune specială privind împlinirea a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste. Întâlnirea la nivel înalt a fost determinată de solicitările a aproximativ 30 de state membre şi a fost prima de acest gen.

La nouă luni după sesiunea specială, la 1 noiembrie 2005, Adunarea Generală a adoptat prin consens rezoluţia A/RES/60/7, care respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie în totalitate, fie în parte. Rezoluţia laudă acele state care s-au implicat activ în păstrarea acelor locuri care au servit drept lagăre ale morţii naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

De asemenea, rezoluţia A/RES/60/7 hotărăşte ca Organizaţia Naţiunilor Unite să desemneze ziua de 27 ianuarie, momentul eliberării de către aliaţi a lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, drept Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Totodată, aceasta îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale care vor arăta generaţiilor viitoare lecţiile Holocaustului pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor acte de genocid şi, în acest context, felicită Grupul de lucru pentru Cooperare Internaţională pentru Educaţia, Comemorarea şi Cercetarea Holocaustului.

În 2007, rezoluţia 61/255 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, adoptată la 26 ianuarie, condamna fără nicio rezervă orice negare a Holocaustului şi îndemna toate statele membre să respingă fără rezerve orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, integral sau parţial, sau orice activitate în acest scop.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în 20 ianuarie 2022, rezoluţia A/RES/76/250, care, între altele, îndeamnă statele membre şi companiile de social media să ia măsuri active pentru a combate antisemitismul şi negarea sau denaturarea Holocaustului prin intermediul informaţiilor şi tehnologiilor de comunicaţii şi pentru a facilita raportarea unui astfel de conţinut.

Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, sunt organizate, în fiecare an, o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință