Eveniment

Ziua Internațională a Romilor – 8 aprilie

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ”romi”, spre a-i desemna pe membrii etniei.

La congresul din 1971, au participat 23 de reprezentanţi din statele Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania şi Iugoslavia, dar şi observatori din Belgia, Canada, India şi Statele Unite. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.

Ziua romilor a fost însă recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia. În această zi, cei care aparţin acestei comunităţi celebrează cultura, limba, originea, unitatea, tradiţiile, într-un cuvânt, apartenenţa la acest grup. Totodată, celebrarea acestei zile reprezintă un semnal de alarmă faţă de problemele cu care se confruntă aceştia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană, mulţi dintre ei fiind adesea expuşi la diverse forme de discriminare sau chiar de excludere socială. Deseori, membrii comunităţilor de romi nu beneficiază de îngrijire medicală sau de educaţie corespunzătoare, uneori nici măcar de condiţii de viaţă decente.

Un raport publicat pe site-ul amintit anterior relevă faptul că originea romilor, respectiv tot ceea ce ţine de istoria, limba şi cultura lor, este greu de identificat, în parte datorită faptului că există un contact limitat cu membrii acestei comunităţi, în parte pentru că limba lor şi toate dialectele derivate din aceasta s-au transmis, până de curând, doar prin viu grai. Abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, India a fost identificată ca ţara lor de origine. În urma cercetărilor efectuate până în zilele noastre, romii au pornit din regiunile nordice ale Indiei, începând cu secolul al V-lea, pentru a se îndrepta spre vest, către Europa şi America.

Manifestările prilejuite de această zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale şi a limbii romani, dar în mod special a identităţii romilor. Istoria romilor a fost, însă, marcată şi de deportări şi lagăre de concentrare, Ziua internaţională a romilor fiind şi un moment de comemorare a celor ucişi în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi a celor care au suferit persecuţii, au fost închişi şi deportaţi în lagăre de exterminare în timpul regimurilor fasciste din numeroase ţări europene.

În anul 1983, a fost organizat, la Chandigargh, în India, un Festival Cultural Internaţional al Romilor, care s-a bucurat de prezenţa Indirei Ghandi, prim-ministru al Indiei. La 8 aprilie 2002, a fost celebrat jubileul milenar, care a marcat 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa, eveniment ce a prilejuit desfăşurarea, în diferite ţări din lume, a ”Ceremoniei Râului”. Cu această ocazie, au fost aruncate, pe ape, flori şi lumânări aprinse, în memoria strămoşilor romi, care, cu o mie de ani înainte, porniseră către Europa, apoi către America şi de aici mai departe.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, precum şi a celorlalte autorităţi centrale şi locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor. În acelaşi timp, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor reflecta, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările respective.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version