Connect with us

La zi

Ziua internaţională a femeii – 8 Martie

Ziua internaţională a femeii este marcată în fiecare an la 8 martie.

În 2023, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), sub tema „DigitALL: Inovaţie şi tehnologie pentru egalitatea de gen”, celebrează femeile care susţin avansarea tehnologiei transformatoare şi a educaţiei digitale. Potrivit ONU, cu acest prilej se va explora impactul decalajului digital de gen asupra creşterii inegalităţilor economice şi sociale şi se va evidenţia, de asemenea, importanţa protejării drepturilor femeilor şi fetelor în spaţiile digitale şi a abordării violenţei de gen online. (www.un.org)

Vieţile noastre depind de o puternica integrare tehnologică: participarea la un curs, apelarea celor dragi, efectuarea unei tranzacţii bancare sau rezervarea unei întâlniri medicale. În prezent, totul trece printr-un proces digital.

Cu toate acestea, 37% dintre femei nu folosesc internetul. Cu 259 de milioane de femei mai puţine au acces la internet decât bărbaţii, chiar dacă reprezintă aproape jumătate din populaţia lumii, arată ONU.

Dacă femeile nu pot accesa internetul şi nu se simt în siguranţă online, ele nu pot dezvolta abilităţile digitale necesare pentru a se angaja în spaţii digitale, ceea ce le diminuează oportunităţile de a urma o carieră în domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STEM). Până în 2050, 75% din locurile de muncă vor fi legate de domenii STEM. Cu toate acestea, în prezent, femeile deţin doar 22% din posturile din domeniul inteligenţei artificiale, evidenţiază ONU.

Tema Zilei internaţionale a femeii din 2022, „Gender equality today for a sustainable tomorrow”, a reprezentat un apel la acţiuni pentru schimbări climatice pentru femei, de către femei.

Promovarea egalităţii de gen în contextul crizei climatice şi al reducerii riscului de dezastre este una dintre cele mai mari provocări globale ale secolului XXI, potrivit ONU.

Este din ce în ce mai mult recunoscut faptul că femeile sunt mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice decât bărbaţii, deoarece ele constituie majoritatea săracilor din lume şi sunt mai dependente de resursele naturale pe care schimbările climatice le ameninţă cel mai mult.

În acelaşi timp, femeile şi fetele sunt lideri eficienţi şi puternici şi factori de schimbare pentru adaptarea şi atenuarea schimbărilor climatice, arată ONU. Ele sunt implicate în iniţiative de sustenabilitate din întreaga lume, iar participarea şi conducerea lor au ca rezultat o acţiune mai eficientă în domeniul schimbărilor climatice.

Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.

Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie. Cu acest prilej a fost adoptat Planul de Acţiune Mondial pentru promovarea femeii. Pentru implementarea obiectivelor planului de acţiune, Adunarea Generală a ONU a proclamat pe perioada 1976-1985 Deceniul Naţiunilor Unite pentru Femei: Egalitate, Dezvoltare şi Pace.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

Potrivit documentului, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.

Partida Romilor urează „La mulți ani!” tuturor femeilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință