Ziua Folclorului Rom este sărbătorita odată cu comemorarea morții unuia dintre pionierii culturii muzicale și literare românești, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Anton Pann (de origine rom căldărar, pe numele Antonie Petroveanu), născut în anul 1796 la Sliven în Bulgaria și decedat la 2 Noiembrie 1854 în România.
Anton Pann a fost compozitor de muzica religioasa si profesor de muzica, printre altele a compus si imnul national al Romaniei.
”Cat de valoroasa este poezia poporala a tiganilor transilvaneni pentru literatura comparata, ce valoare au basmele si legendele lor pentru mitologia comparata, se va vedea abia in viitor, dupa ce imensa comoara va fi scoasa in intregime la lumina” spune Heinrich von Wlislocki unul dintre primii rromologi (1856 Brasov – 1907 Sinmiclaus) care nu doar a cules, ci a si tradus folclor rom. Cuvintele lui sunt si astazi valabile, desi multi antropologi si folcloristi au incercat sa capteze din folclorul rom fara sa reuseasca inca sa o desluseasca.
Culegerea stiintifica a folclorului rom a inceput cu etnografii Heinrich Wlislocki, Hermann Antal (1851 Brasov – 1926 Szeged) denumit si ”cigányprofesszor-professor tigan” si componistul Bartók Béla. In explicatia cuvantului ”tigan” din Lexiconul Mare Pallas, Hermann a inclus un fragment de cantec rom cu dialect carpatin: “Náj mán csi dád, nicsi déj, náj mán csi o thém muro -Nincsen se apám, nincsen anyám sem, nincsen országom sem – Nu am nic tata, nici mama, nici tara”. Vom regasi acest fragment in versurile poetului József Attila din poezia “Tiszta szívvel”. József Attila a urmat doua semestre limba si cultura Romilor la cursurile lui Hermann de la Universitatea din Szeged.
Desi nu prea vorbesc despre asta, etnografii amintesc totusi ca exista interferente intre culturile popoarelor majoritare si minoritare. Se aminteste insa mai putin despre ce poate fi privit ca si cultura proprie a romilor. Se vorbeste mai mult despre faptul ca exista interferente si ca romii pastreaza traditiile majoritare, adica cantecul popular, muzica populară si dansurile. Sunt putini care descriu specificul culturii rome, dansului rom. Tot asa basmul rom traieste in limba majoritarilor, dar romii povestesc intr-un anumit fel, asa cum nimeni altcineva. Din pacate, inca nu exista destule cercetari care sa releve ceea ce romii au adaugat la creatia culturala majoritara, majoritatea cercetarilor rezumandu-se la consemnarea a ceea ce ei au pastrat din folclorul majoritar.