Connect with us

La zi

Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor: Încă există discriminare

Deputatul Daniel Vasile, de la Partida Romilor „Pro Europa”, a anunţat că în Parlament se află în curs de aprobare un proiect de lege prin care data de 2 august este declarată ca zi europeană de comemorare a Samudaripenului (Holocaustul romilor).

„Proiectul legislativ a primit votul în Senat. El se află pe agenda Camerei Deputaţilor şi sper ca în această sesiune parlamentară, cu toate problemele politice, să reuşim să trecem prin Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, acest proiect legislativ şi de la anul, începând cu data de 2 august 2020, să comemorăm Ziua Europeană a Samudaripenului, cu precizarea că România este singurul stat din Uniunea Europeană care adoptă o asemenea lege”, a spus deputatul.

Ilie Dincă, membru în Colegiul Director al Colegiului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a susţinut vineri că România şi alte ţări se confruntă şi în prezent cu cazuri de discriminare a romilor.

„Am avut foarte multe petiţii faţă de criteriul etnic. Încă există discriminare, încă există segregare şcolară. Avem, în momentul de faţă, cel puţin două petiţii în judeţe în care avem segregare şcolară. Încă nu se respectă ceea ce trebuie să fie făcut conform legislaţiei în vigoare, care, trebuie să recunoaştem, avem o legislaţie bună, dar aplicarea acestei legislaţii rămâne de văzut dacă putem sau nu s-o implementăm”, a spus Dincă în cadrul unui eveniment dedicat comemorării victimelor holocaustului împotriva romilor, desfăşurat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Reprezentantul CNCD a precizat că acest fenomen nu se manifestă doar la nivelul societăţii româneşti, ci şi pe plan european şi mondial.

„Acum aproximativ trei săptămâni, a avut loc un eveniment în România, pe Aeroportul Otopeni. O persoană de etnie romă avea biletul dus-întors şi avea şi invitaţie din partea Televiziunii Române, trebuia să participe la un eveniment în Canada. Nu i s-a dat voie să plece din Aeroportul Otopeni. Acest lucru l-am avut şi în alte ţări. De aceea spuneam că problema e europeană, chiar şi în alte ţări, nu din Europa. Cert este că sunt cel puţin 300 de astfel de evenimente la nivel mondial în care romii nu au fost lăsaţi să meargă în Canada, cel puţin”, a mai spus Ilie Dincă.

În opinia acestuia, „este greu să spunem că rasismul va fi eliminat în următorii 50 de ani”.

„M-aş bucura dacă, prin intermediul CNCD, vom putea diminua – pentru că de eliminat discriminarea, rasismul, xenofobia şi, mai nou, antiţigănismul este greu să spunem că vor fi eliminate – în următorii, sper eu, maxim 50 de ani”, a opinat Dincă.

Cancelaria prim-ministrului – cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi, al Departamentului de Relaţii Interetnice, al Centrului Naţional de Cultură a Romilor, al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, al Asociaţiei Şukar Manuş şi al Asociaţiei Meşteşugarilor şi Comercianţilor Tradiţionali Romi – a organizat, vineri, un eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor.

Dana Varga, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a afirmat cu acest prilej că responsabilitatea generaţiei actuale este aceea de a acţiona pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete.

„Astăzi este o zi cu o semnificaţie aparte. E o zi de comemorare. Şi, dacă vorbim de comemorare, vorbim de istorie. Şi dacă vorbim de istorie, nu putem să nu ne gândim şi la trecut, la prezent şi, împreună, să gândim un viitor. (…) E un moment greu, e un moment care ne marchează pe toţi. (…) Istoria nu se uită şi romii nu-şi uită istoria. Şi pentru că nu uităm, astăzi trebuie să vedem ce trebuie să facem pentru ca asemenea momente şi asemenea tragedii să nu se mai repete”, a spus consilierul, adăugând că în manuale ar trebui să se vorbească şi de istoria romilor.

Despre semnificaţia zilei de 2 august au mai susţinut alocuţiuni directorul MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu; Norica Costache, consilier la Centrul Naţional de Cultură a Romilor (CNCR), reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului şi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai Institutului Diplomatic Român, ai Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Doi supravieţuitori ai deportărilor în Transnistria, Traian şi Florica Crăciun, au dezvăluit momentele cumplite prin care au trecut în copilărie în urma deciziilor guvernului antonescian.

În debutul evenimentului, la Memorialul Victimelor Holocaustului din România au fost depuse coroane de flori.

De asemenea, vineri şi până duminică, în curtea Muzeului Ţăranului a fost organizat un târg cu meşteri şi meşteşugari romi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință