Connect with us

La zi

Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor

Guvernul omagiază memoria victimelor Holocaustului împotriva romilor printr-o serie de acţiuni organizate de vineri până duminică.

Cancelaria prim-ministrului, prin Cabinetul consilierului de stat Dana Varga, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi, Departamentului de Relaţii Interetnice, Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Asociaţiei Şukar Manuş şi Asociaţiei Meşteşugarilor şi Comercianţilor Tradiţionali Romi, organizează, în perioada 2 – 4 august, un eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, acţiunile au scopul să aducă în atenţia societăţii consecinţele genocidului săvârşit de regimul nazist asupra omenirii, inclusiv asupra cetăţenilor de etnie romă.

”Este important ca generaţiile de astăzi şi cele viitoare să cunoască adevărul istoric despre Holocaust, dar şi progresele pe care România le înregistrează cu privire la recuperarea memoriei Holocaustului, atât la nivel educaţional, cultural, dar şi în privinţa unei legislaţii coerente pentru combaterea discriminării, antisemitismului şi xenofobiei asupra romilor”, arată sursa citată.

Consilierul de stat Dana Varga a precizat că evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului „amintesc de suferinţele îndurate de semenii noştri, în mare parte evrei, dar şi romi şi alte minorităţi, de consecinţele devastatoare ale urii rasiale şi de pericolul ideologiilor extremiste”.

”Este de datoria noastră morală să ne asigurăm că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta vreodată, să înţelegem că drepturile, libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi respectul faţă de semeni stau la baza evoluţiei unei societăţi democratice”, arată Guvernul.

Potrivit programului manifestărilor, vineri vor avea loc o depunere de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului din România (strada Ion Brezoianu, Bucureşti), evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala Acvariu, şi o conferinţă de presă.

„În perioada 2 – 4 august, între orele 10,00 şi 18,00, va avea loc, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, un târg cu meşteri şi meşteşugari romi. Argintari, căldărari, rudari, anticari şi negustori vor veni cu obiecte frumos meşteşugite, numai bune de admirat şi cumpărat. Nu vor lipsi bucatele specifice şi portul tradiţional rom”, mai informează Guvernul.

La 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor pentru comemorarea celor 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome de la acel moment, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist, conform https://europa.eu.

În acest sens, la această dată, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, participă la ceremonia de comemorare de la Auschwitz-Birkenau, prilej cu care este marcată împlinirea a 75 de ani de la exterminarea ultimilor romi rămaşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

Evenimentul de comemorare, unul de amploare, este organizat de Consiliul central german al populaţiei sinti şi romă împreună cu Asociaţia romilor din Polonia şi în cooperare cu Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau şi la acesta vor lua parte peste 1.500 de romi din întreaga Europă. Totodată, vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai guvernelor, delegaţiilor, organizaţiilor internaţionale şi societăţii civile.

”Deşi au trecut 75 ani, nu am uitat. Amintirea ororilor trecutului trebuie să ne inspire să apărăm valorile în care credem, să îi vedem pe fiecare dintre concetăţenii noştri aşa cum sunt, ca indivizi, şi să ne întrebăm cum ne-am simţi dacă am fi în locul lor. Aceasta este lecţia pe care am învăţat-o de la părinţii şi bunicii noştri care au trăit pe viu una dintre cele mai întunecate epoci din istoria noastră. Aşadar, împreună cu statele membre şi cu comunităţile locale, vom continua să luptăm împotriva tuturor formelor de rasism şi de discriminare etnică, atât aici, în Europa, cât şi în restul lumii”, au transmis cu acest prilej, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, la Bruxelles, într-un mesaj pentru marcarea la nivel european a acestui eveniment.

”Facem apel la toate statele membre să recunoască Holocaustul romilor şi să consacre data de 2 august drept Ziua de comemorare a Holocaustului romilor în întreaga UE”, se mai arată în mesajul celor doi oficiali ai executivului comunitar.

Instituţiile comunitare şi fiecare stat membru al Uniunii Europene poartă responsabilitatea comună de a lupta împotriva discriminării şi a comportamentului rasist faţă de romi şi de a contribui semnificativ la integrarea acestora. Comisia Europeană a cerut, în 2011, elaborarea unor strategii naţionale de integrare a romilor. În anul 2017 a fost lansată evaluarea intermediară care a trecut în revistă progresele înregistrate de la lansarea cadrului Uniunii Europene.

Romii constituie minoritatea cea mai numeroasă din Europa, la nivelul Uniunii Europene trăiesc 6 milioane de romi şi alte 4 milioane în ţările implicate în procesul de aderare la spaţiul comunitar – Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Turcia. Romii s-au confruntat pentru o perioadă lungă de timp cu inegalităţi, excluziune socială, discriminare şi marginalizare.

Din martie 2017 până în martie 2020 se derulează proiectul pilot Roma Civil Monitor, finanţat de Comisia Europeană, care are drept obiectiv principal consolidarea mecanismelor de monitorizare ale implementării strategiilor de integrare ale romilor la nivel naţional prin monitorizarea sistematică a societăţii civile. Acest proiect este implementat cu participarea activă a circa 90 de organizaţii non-guvernamentale din 27 de state membre. Până în prezent, în cursul derulării proiectului este scos la iveală faptul că s-au înregistrat unele îmbunătăţiri, mai ales în domeniul educaţiei, însă este nevoie de eforturi suplimentare pentru combaterea discriminării şi pentru promovarea incluziunii sociale şi economice a comunităţilor de romi.

Comisia Europeană contribuie la procesul de incluziune al romilor prin finanţarea diferitelor programe dar şi prin numeroase proiecte. La nivelul politicii de coeziune, Comisia propune privind Noul Fond social european Plus pentru perioada 2021-2027 promovarea incluziunii sociale a grupurilor marginalizate. De asemenea, programul JUSTROM urmăreşte intensificarea gradului de autonomie a femeilor rome şi sprijină victimele discriminării. Prin programul INSCHOOL este promovată educaţia incluzivă şi desegregarea copiilor romi. În plus, programele ROMACT şi ROMACTED, iniţiative create în 2013 şi, respectiv, în 2016, ajută comunităţile de romi prin sprijinirea autorităţilor locale din 180 de municipalităţi din statele Uniunii Europene şi din cele candidate în procesul de elaborare, finanţare şi punere în aplicare a politicilor şi serviciilor publice menite să creeze o societate mai favorabilă incluziunii romilor. Comisia Europeană colaborează la nivelul acestor programe cu Consiliul Europei.

Executivul comunitar se implică pentru sprijinirea guvernelor şi societăţii civile din statele regiunii Balcanii de Vest şi din Turcia la nivel local, naţional şi regional în procesul de punere în aplicare a proiectelor de integrare a romilor. În acest sens, pentru perioada 2021-2027, acţiunile care vor fi întreprinse se vor axa pe educaţie, ocuparea forţei de muncă, asistenţă medicală, locuinţe şi documentele de stare civilă, precum şi pe aspecte transversale ce contribuie la egalitatea de gen şi la combaterea discriminării.

Pentru al treilea an consecutiv, Comisia Europeană, alături de organizaţii-umbrelă ale societăţii civile europene, s-a alăturat iniţiativei Parlamentului European de găzduire a unei serii de evenimente pentru marcarea Zilei internaţionale a Romilor, la data de 8 aprilie.

Conform unui raport al Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale, dat publicităţii la 6 aprilie 2018, continuă să existe inegalităţi persistente care au afectat îndelung comunităţile de romi în Europa, în multe dintre statele uneia dintre cele mai bogate regiuni ale planetei. Condiţiile de viaţă pentru comunităţile de romi din Uniunea Europeană nu s-au schimbat mult între anii 2011-2016, astfel că 80% dintre romi trăiesc în pericol de sărăcie comparativ cu o medie la nivelul Uniunii Europene de 17%, iar 30% trăiesc în locuinţe fără apă potabilă, potrivit https://fra.europa.eu.

”Atitudinea împotriva romilor, de la discriminare la ură, alimentează cercul vicios al excluziunii romilor. Îi menţine drept excluşi ai societăţii şi îi tratează într-un mod stereotip ceea ce este intolerabil. Trebuie să punem capăt acestui cerc vicios. Şi atunci de ce să nu începem cu cel mai evident lucru – să ne asigurăm că fiecare membru al comunităţii rome se bucură de aceleaşi oportunităţi ca oricare cetăţean al Uniunii Europene”, a declarat directorul Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale, profesorul Michael O’Flaherty, cu prilejul lansării raportului, conform https://fra.europa.eu.

Continue Reading
1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință