Yul Brynner – Primul preşedinte de onoare al romilor
Yul Brynner a fost primul preşedinte de onoare al romilor, ales la primul congres mondial al romilor, eveniment care a avut loc în anul 1971 la Orpington, lângă Londra
Actorul Yul Brynner, laureat al Premiului Oscar în 1956 pentru rolul din filmul ‘Regele şi eu’, s-a născut la 11 iulie 1915, la Vladivostock, Rusia. El a este primul preşedinte de onoare al romilor, ales la primul congres mondial al romilor, eveniment care a avut loc în anul 1971 la Orpington, lângă Londra.
În 1930, familia s-a mutat în Manciuria şi apoi la Paris. În Franţa, Yul Brynner a lucrat ca artist la trapez, la Cirque D’Hiver, în paralel cu efectuarea studiilor primare, la Lycée Moncelle. A părăsit şcoala, în favoarea zilelor pline de distracţii în compania colegilor de circ.
În 1934, a semnat un contract la teatrul Naţional din Paris, fiind apreciat pentru fluenţa cu care vorbea mai multe limbi străine, dar şi pentru talentul său în arta dramatică şi în muzică, fiind un excelent chitarist şi solist vocal. În 1945, a interpretat rolul Tsai-Yong în musicalul „Lute Song”, în care o avea drept parteneră pe Mary Martin. Producţia a ajuns pe Broadway în 1946 şi cu toate că a fost prezentată de puţine ori, i-a adus celebritatea lui Yul Brynner.
A fost distins cu primul premiu din carieră, „Most Promising Actor Donaldson”. După o perioadă petrecută în SUA, sub îndrumarea lui Mihail Cehov, s-a mutat la Londra şi a început să joace în piese de teatru şi în paralel să filmeze producţii de televiziune, majoritatea transmise peste Ocean. În 1949, şi-a făcut debutul în lumea filmului, în producţia „Port of New York”, ale cărei filmări au fost realizate în Manhattan. După mai mulţi ani de teatru, s-a întors în faţa camerelor de filmat, pentru „Regele şi eu”, pentru care a primit Oscarul pentru cel mai bun actor (1956).
Regizorul Cecil B. DeMille l-a angajat pentru următorul rol, cel al Faraonului Ramses I din „Cele zece porunci” (1956). Bryner a devenit primul idol chel din istoria filmului. Deşi pentru unele filme a trebuit să poarte perucă, fanii (în special doamnele) îl preferau chel. Au urmat filme ca „Fraţii Karamazov” (rolul lui Dmitri Karamazov), în 1958, „Solomon şi Sheba” (rolul lui Solomon), în 1959, „Şarpele” (rolul Vlassov) în 1972, „Ultimul războinic” (1975), „Viitorul” (1976). Yul Brynner a fost nu numai un mare actor, ci şi un redutabil fotograf, multe dintre lucrările sale apărând în reviste cunoscute sau în reclame. A fost căsătorit de patru ori şi a avut cinci copii.