Connect with us

Social

World Vision România: Unu din doi adolescenţi crede că profesorii lui sunt puţin sau deloc pregătiţi să-l informeze despre cum se poate feri de abuzuri online

Aproape unu din doi adolescenţi (45,8%) crede că profesorii lui nu sunt deloc pregătiţi să-i vorbească despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiţi doar într-o mică măsură. Acesta este doar unul dintre rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj realizat recent de către fundaţia World Vision România lansat în cadrul conferinţei ,,Cum protejăm copiii împotriva abuzurilor sexuale?”. În acelaşi eveniment, care a avut loc pe 28 iulie, au fost lansate ghidurile pentru copii, părinţi şi profesori care au ca scop prevenirea violenţei sexuală, dar şi a altor tipuri de violenţă precum cea din mediul online.

Sondajul World Vision România arată şi că nivelul de încredere la adresa părinţilor este scăzut. Unu din trei elevi (33%) crede că părinţii săi nu sunt deloc pregătiţi să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiţi doar într-o mică măsură.

Totodată, mai mult de unu din zece adolescenţi (13%) se consideră deloc informat sau doar puţin informat despre cum se poate feri de potenţiale abuzuri sexuale.

În acest context al lipsei de informare în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor care sunt cel mai aproape de cei mici, World Vision România a desfăşurat proiectul JUSTinACT, un proiect prin care fundaţia, în parteneriat cu VeDem Just, şi-a propus să crească gradul de conştientizare referitor la abuzurile la adresa copiilor, în special cele de tip sexual sau petrecute în spaţiul online.

La chestionarul aplicat online au răspuns 181 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, dintre care 73% sunt din mediul rural.

În anul 2022, mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu din programele World Vision România au declarat că li s-au cerut fotografii nud, dar şi că le-au fost trimise astfel de fotografii. În acelaşi timp, peste 17% dintre adolescenţi spun că, la şcoală, au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil – în cele mai multe cazuri de către colegi. Întrebaţi de situaţiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spaţiul şcolar, 51% au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor, 22% au fost atinşi fără să fie de acord, iar 21% au fost urmăriţi pe stradă.

Cele 4 ghiduri pentru creşterea nivelului de conştientizare şi informare: pentru copii, părinţi, profesori şi jurnalişti, pot fi descărcate de aici:

– Ghidul pentru copii: https://bit.ly/3DsJzpf

– Ghidul pentru părinţi: https://bit.ly/3O2QMRu

– Ghidul pentru profesori: https://bit.ly/3pYVjg5

– Ghidul pentru jurnalişti: https://bit.ly/470Y0yl

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință