Connect with us

Educatie

World Vision România: Proiect de educaţie timpurie pentru 60.000 de copii şi 10.000 de părinţi defavorizaţi

Rata de participare la educaţie timpurie a scăzut, fiind printre cele mai scăzute din Europa

Proiectul „Start în educaţie”, cel mai amplu dedicat preşcolarilor din România, a fost lansat marţi de Fundaţia World Vision şi va cuprinde peste 60.000 de copii şi 10.000 de părinţi din 500 de comunităţi defavorizate, valoarea totală fiind de peste 2,7 milioane de euro.

Conform datelor World Vision România, situaţia copiilor de vârstă preşcolară este extrem de gravă, mai ales în mediul rural, acolo unde copiii cu vârsta de grădiniţă muncesc în gospodărie, în medie, o oră şi 20 minute (îngrijesc animale şi au alte responsabilităţi în casă). Din analizele realizate de World Vision România, majoritatea copiilor de vârstă preşcolară din mediul rural au acces la materiale educaţionale doar dacă frecventează grădiniţa sau le folosesc pe ale fraţilor mai mari care merg la şcoală.

O analiză preliminară realizată la nivelul beneficiarilor proiectului „Start în educaţie” arată că, deşi majoritatea părinţilor consideră că a merge la grădiniţă este important, unul din cinci părinţi crede că cei mici pot avea un parcurs educaţional bun şi fără să frecventeze grădiniţa. În plus, o treime dintre părinţi spun că principala provocare pe care o întâmpină în ceea ce priveşte frecventarea grădiniţei este lipsa banilor pentru cheltuieli (haine, masă, ghiozdan).

Potrivit unui studiu prezentat de World Vision România, rata de participare la educaţie timpurie a scăzut, fiind printre cele mai scăzute din Europa, ponderea elevilor cu un nivel redus al abilităţilor de citire, matematică şi ştiinţe, măsurate prin testele PIS, este aproape dublă faţă de media europeană, cheltuielile publice pentru educaţie sunt printre cele scăzute din UE, iar rata de părăsire timpurie a şcolii rămâne ridicată, mai ales în zonele rurale şi în comunităţile rome.

Copiii din comunităţile vulnerabile selectate în program vor primi câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaţionale realizat cu ajutorul experţilor în educaţie. Toate produsele din ghiozdan răspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor preşcolari: rechizite, carte şi caiet de lucru, materiale educative STEAM (Ştiinţa, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricităţii şi produse de igienă personală. Părinţii vor putea găsi idei de activităţi şi sfaturi pentru utilizarea acestora pe canalul dedicat de pe YouTube – ‘Start în Educaţie’.

Proiectul „Start în educaţie” este lansat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință