Connect with us

Educatie

World Vision România: Programul „Vreau în clasa a 9-a”

Prezenţa la examenul de Bacalaureat din 2021 pentru elevii din mediul rural înscrişi în programul „Vreau în clasa a 9-a” al Fundaţiei World Vision România a fost de 98,3%. Aproape 4.000 de elevi din mediul rural, proveniţi din familii fără posibilităţi materiale, au fost sprijiniţi în ultimii 13 ani prin acest program în care World Vision a investit, cu ajutorul donatorilor săi, peste 3,14 milioane de dolari americani.

Concret, unu din cinci elevi din cele 300 de sate unde este prezentă Fundaţia World Vision a primit sprijin. În prezent, în program sunt înscrişi 860 de copii din aproape 90 de licee.

Rezultatele programul arată cât de importantă este investiţia în educaţie.

– Rata de promovare a examenului de bacalaureat în rândul bursierilor Fundaţiei a fost cu cel puţin 20% peste cea de la nivel naţional – rural şi urban, în fiecare an din 2009 încoace. În 2020, rata de promovare a Bacalaureatului a bursierilor a fost de 94%, cu 31 de puncte procentuale peste media la nivel naţional (62,9%). Raportat la rata de promovare din mediul rural (54%), diferenţa a fost de 40 de puncte procentuale. Aproape două treimi dintre bursieri au obţinut în 2020 note peste 8,00, deşi la nivel naţional doar 4% dintre elevii din mediul rural reuşesc în general să obţină medii peste 9 la bacalaureat.

– Trei din patru bursieri ai programului „Vreau în clasa a 9-a” îşi continuă studiile la facultate. La nivel naţional, doar 8 din 100 de elevi din mediul rural reuşesc să termine o facultate. De altfel, rata abandonului şcolar din învăţământul preuniversitar rural este una din principalele cauze pentru care atât de puţini copii de la ţară ajung la facultate.

În România, una dintre cele mai mari probleme ale învăţământului din mediul rural este rata foarte mare a abandonului şcolar din mediul rural – 27,1%, faţă de media UE de 9,9%. Potrivit cercetărilor de teren realizate de World Vision România, mai bine de jumătate (56%) din elevii care abandonează şcoala după clasa a VIII-a o fac pentru că familia nu îşi permite costul şcolii.

#AMeritat – campanie de strângere de fonduri pentru educaţia copiilor din mediul rural

World Vision România lansează astfel campania de strângere de fonduri #Ameritat, iar persoane publice precum Oana Cuzino, Paula Herlo, Roxana Hulpe, Dragoş Pătraru, Andi Vasluianu, George Buhnici, Alex Găvan, Anca Serea, Aura Cercel, Carmen Târnoveanu s-au alăturat deja demersului.

În campanie vor fi prezentate poveşti excepţionale ale copiilor care au făcut parte din programul „Vreau în clasa a 9-a” şi care dovedesc că investiţia în educaţie merită întotdeauna. Unul dintre aceşti copii este Denisa, actuală doctorandă în Robotică şi Inteligenţă Artificială la Malaga. Povestea ei începe însă într-un sat din Vâlcea, într-o familie fără posibilităţi materiale. Denisa este doar un exemplu din miile de poveşti de succes ale copiilor astăzi sunt ingineri, voluntari, asistenţi medicali, agronomi, artişti datorită investiţiei în educaţia lor.

Astfel, cei care doresc să doneze pentru a le oferi copiilor merituoşi, dar săraci de la ţară şansa de a-şi împlini visurile mergând la liceu – şi poate mai departe, la facultate – o pot face la acest link sau trimiţând un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8845, cu textul LICEU.

„Acest program a avut iniţial misiunea de a le oferi o şansă în plus la educaţie copiilor de la şcolile rurale care riscau să abandoneze şcoala pentru că familiile lor nu îşi puteau permite costurile”, spune Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România. „Am înţeles însă foarte repede că acest ajutor are un efect extraordinar: 3 din 4 bursieri şi-au continuat studiile la facultate – o rată de succes la admiterea în învăţământul universitar pe care nu o ating nici măcar liceele bine cotate de la oraş.”

„Vreau în clasa a 9-a” este unul dintre programele cele mai longevive ale Fundaţiei World Vision România. Lansată în 2008, iniţiativa oferă burse şcolare în bani, în valoare de câte 350 de lei pe lună, şi diverse forme de ajutor material (rechizite, materiale şcolare, chiar şi alimente) elevilor merituoşi, dar săraci de la şcolile din mediul rural, pentru a-i ajuta să meargă la liceu. Bursele acoperă în general nevoile principale: transport, cazare, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință