Connect with us

Educatie

World Vision România: Peste şase din zece absolvenţi de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate

65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu se înscriu în învăţământul superior, comparativ cu 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării). În acelaşi timp, 80% dintre studenţii veniţi din comunităţi dezavantajate se confruntă cu dificultăţi financiare în facultate, conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România.

Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu World Vision România lansează miercuri, 4 octombrie, proiectul-pilot „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”, prin care peste 100 de tineri din comunităţi vulnerabile vor fi sprijiniţi să finalizeze studiile universitare şi să facă performanţă. Evenimentul va avea loc de la ora 11:00 şi se va desfăşura la sediul Rectoratului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Necesitatea proiectului vine pe fondul unei situaţii statistice îngrijorătoare referitoare la părăsirea timpurie a procesului educaţiei.

Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) faţă de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educaţiei şi Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate.

Ca să facă faţă cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România. Motivele invocate de tineri sunt:

– 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor;

– 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate;

– 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Drept consecinţă a acestor deprivări materiale, pentru unu din trei liceeni din medii defavorizate, din clasele XI – XII, unul dintre cele mai importante criterii în alegerea facultăţii este posibilitatea de a primi o bursă de studiu de la universitate.

Proiectul prin care 100 de studenţi de la UBB vor fi sprijiniţi să termine facultatea

Având în vedere această situaţie, Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu Fundaţia World Vision România lansează programul „Vreau la facultate”, prin care 100 de studenţi din medii vulnerabile vor fi sprijiniţi să finalizeze studiile universitare.

Modelul proiectului este inspirat după programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenţi de la sate şi din alte comunităţi vulnerabile sunt sprijiniţi cu burse, activităţi de educaţie nonformală, mentorat şi tabere de vară, ca să-şi termine studiile liceale, dar şi ca să se dezvolte profesional şi personal.

Demararea proiectului „Vreau la facultate – UBB & WVR Academy” vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenţii programului Vreau în clasa a 9-a din judeţul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeş-Bolyai.

Astfel, în perioada 2023-2026, studenţii incluşi în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de următoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învăţare şi studiu, workshopuri tematice specifice vieţii de student, un program de mentorat şi orientare în carieră, acces la şcoli de vară şi burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin şi transport.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință