Connect with us

Educatie

World Vision: Materiale pentru dezvoltare educaţională pentru peste 120.000 de copii

Peste 120.000 de copii primesc un ghiozdan cu materiale pentru dezvoltare educaţională, peste 23.000 de părinţi participă la atelierele „Şcoala părinţilor” şi 3.500 de educatori la cursuri de formare, iar 1.500 de grădiniţe sunt dotate cu un kit de materiale educaţionale, printr-un proiect derulat de Fundaţia World Vision România.

Potrivit unui comunicat al World Vision România, proiectul „Start în educaţie” se derulează în peste 900 de comunităţi defavorizate din 41 de judeţe.

În primul an al proiectului „Start în educaţie” 60.000 de cărţi au ajuns la copiii din medii defavorizate, iar impactul a fost că peste 70% dintre părinţii copiilor preşcolari au menţionat cărţile ca fiind în topul obiectelor de interes pentru aceştia. În plus, 95% dintre cei 13.400 de părinţi participanţi la sesiunile de educaţie parentală oferite prin proiect au devenit mai atenţi la dezvoltarea şi nevoile copiilor.

Pe parcursul anului şcolar 2023-2024 demersurile pentru o educaţie timpurie de calitate şi, implicit, promovarea şi facilitarea lecturii în mediile defavorizate continuă şi alte 60.000 de cărţi vor ajunge în ghiozdanele cu resurse educaţionale, la copiii preşcolari. În plus, importanţa şi beneficiile cititului încă de la o vârstă fragedă vor fi aduse în atenţia părinţilor, prin intermediul atelierelor de educaţie parentală. O altă resursă valoroasă pentru părinţi sunt tutorialele „Start în educaţie”, de unde pot afla cum să-şi ghideze copiii către învăţare şi descoperire.

Peste 42% dintre părinţii din mediile defavorizate se implică doar uneori, rar sau chiar deloc în activităţile educaţionale ale copiilor, precum lectura, conform unuia dintre cele mai ample studii pe zona educaţiei timpurii, derulat de World Vision România, în cadrul proiectului „Start în educaţie”. În acelaşi timp, un alt aspect problematic menţionat de aproape 40% dintre părinţii copiilor preşcolari este lipsa cărţilor şi a materialelor educaţionale din grădiniţe.

Pe 15 februarie este celebrată Ziua Naţională a Lecturii, însă în zona rurală aceasta este mai degrabă un prilej de conştientizare a situaţiei în care se află cele mai multe şcoli şi grădiniţe. Conform unui sondaj World Vision România din 2023, în România rurală şase din zece şcoli nu au o bibliotecă. La această statistică se adaugă şi cazurile în care biblioteca există, dar este închisă sau nu este dotată cu cele mai multe volume din programa şcolară. Şase din zece profesori confirmă situaţia, declarând că şcolile nu le oferă cărţi actualizate şi interesante, cu ajutorul cărora să poată face procesul de învăţare al elevilor mai atractiv.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință