Educatie
World Education Fair: Peste 40 de instituţii de învăţământ din străinătate participă la eveniment

Peste 40 de instituţii de învăţământ din străinătate, universităţi şi licee de prestigiu, vor fi prezente la Bucureşti pe 1 martie la Târgul educaţional World Education Fair (WEF), pentru a discuta cu tinerii interesaţi de programe de studiu internaţionale.
World Education Fair (WEF) va avea pe 28 februarie o ediţie locală la Cluj.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor evenimentului, IntegralEdu, transmis marţi, în topul domeniilor de interes academic pentru tinerii români cele mai multe aplicaţii sunt în domeniul Computer Science, urmat de Engineering şi Economics & Business. Pe locul patru se situează Arts & Design, urmat de Psychology şi Architecture.
„Interesul tinerilor pentru studii în străinătate este din ce în ce mai ridicat, de la an la an. În calitate de consultanţi educaţionali, am înregistrat o creştere de 10% a elevilor consiliaţi pentru studii în străinătate de scurtă şi lungă durată. Mai mult, familiile încep să aibă o abordare profesionalizată a procesului de admitere, în sensul că, pe lângă apelarea la consultanţii educaţionali, le aplică copiilor teste de orientare profesională încă din clasele a IX-a şi a X-a şi participă la workshop-uri pentru pregătirea emoţională şi academică. Părinţii realizează cât de important este pentru copii să studieze programul pentru care au abilităţi şi înclinaţie reală. Pentru că, degeaba studiază în străinătate un domeniu pe care nu şi-l doresc, riscul de ratare şi de reconversie profesională ulterioară fiind foarte crescut în aceste cazuri. La care se adaugă şi impactul financiar, emoţional sau social”, a declarat Alexandra Bădescu, deputy general manager IntegralEdu.
De asemenea, se remarcă un interes crescut pentru tabere academice în diverse domenii, în vederea pregătirii admiterii la licee şi universităţi de elită.
Conform sursei citate, în cadrul WEF participă licee de top şi organizatori de tabere educaţionale în Europa, America de Nord şi Asia.
„Interesul pentru tabere educaţionale este în continuă creştere, iar vârsta minimă a participanţilor a scăzut comparativ cu anii anteriori. Elevii participă la tabere de grup (cu însoţitor) începând cu şcoala primară şi aleg să studieze limbi străine sau să aprofundeze anumite materii. Observăm cum tinerii din generaţia Alpha îşi conturează interesele încă de la vârste fragede. Ei aleg să înveţe prin experienţe practice şi se pregătesc deja pentru cariere specializate. Acest trend se reflectă în creşterea solicitărilor pentru tabere cu profil academic precum: inginerie, arhitectură, computer science & AI, medicină, business, drept, psihologie etc. sau vocaţional, precum: fotbal, echitaţie, fashion, actorie sau artă culinară”, afirmă Raluca Niculae, manager Departament Tabere şi Licee, potrivit sursei citate.
Conform organizatorilor evenimentului, din ce în ce mai mulţi adolescenţi, care se apropie de momentul admiterii la facultate, preferă taberele academice organizate în campusurile universităţilor de top din Europa precum: UCL, Imperial College, Oxford University, Cambridge University, EU Business School, dar şi din America de nord şi Asia (Columbia University, Berkeley, University of Toronto, National University of Singapore etc). Cursanţii intră în contact direct cu mediul în care vor studia în viitor, se pregătesc cu specialişti din industrie şi dobândesc certificate de absolvire şi credite utile pentru aplicaţia la facultate.
„În aprilie 2025, va avea loc a doua sesiune de training la instituţiile Uniunii Europene pentru liceenii români, ca urmare a interesului înregistrat anul trecut. Programul de o săptămână la Bruxelles le permite participanţilor să dobândească o înţelegere aprofundată a politicilor publice şi a modului de operare al instituţiilor europene, prin implicarea într-o serie de activităţi, ateliere interactive şi sesiuni de discuţii, care includ prezentări detaliate ale structurilor şi funcţiilor instituţiilor europene”, a explicat Raluca Niculae.
Şi SUA sunt o destinaţie de studiu ofertantă şi pentru programele academice de vară organizate în campusurile universitare din New York, Miami, Los Angeles, Boston, iar cererile au crescut odată cu posibilitatea de solicitare online a autorizaţiei de călătorie în SUA prin Sistemul electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).
Pe de altă parte, se menţionează în comunicatul citat, se menţine interesul pentru traseele culturale şi de studiu în Asia, ce cuprind programe precum „Build your own Business” în cadrul National University of Singapore şi vizitarea mai multor ţări sau a mai multor oraşe.
„Vizitatorii târgului pot beneficia de reduceri la taberele educaţionale selectate şi burse la licee de top din Europa şi SUA, oferite prin intermediul IntegralEdu”, au mai transmis organizatorii WEF.

-
Educatie2 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi2 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria