Connect with us

Asul de trefla

Vocea romilor, în presa din România

În România, presa romă are o istorie lungă şi chiar bogată. Şi, mai mult decât atât, aceasta are şi o zi în care este sărbătorită official, în fiecare an, pe 24 septembrie.

În istoria presei rome din românia au existat câteva publicaţii şi câţiva jurnalişti importanţi de etnie romă, cu toate că se vorbeşte puţin despre acest subiect. Spre exemplu, din septembrie 1932 şi până în primăvara lui 1938, la Craiova, un grup de intelectuali romi şi neromi au tipărit ziarul “Timpul”. Şaptezeci de numere a avut această publicaţie.

Un alt exemplu de presă romă este “Glasul Romilor”, ziar care a fost tipărit din 1934 până în 1940. Publicaţia a apărut în Bucureşti vreme de cinsprezece numere. “Glasul Romilor” se dorea a fi un săptămânal în care să fie publicate articole care să arate în mod vădit apropierea de biserică şi de monarhie. Nu lipseau nici materialele elogioase la adresa fondatorului, Gheorghe Niculescu, zis şi Gogu Floraru, un rom prosper, angrosist florar.

“Glasul Romilor” a fost editat de către primii lideri ai acestei etnii din perioada interbelică. Se pare că de atunci datează dorinţa reprezentanţilor acestei minorităţi de a nu mai fi numiţi “ţigani”, ci “romi”, chiar dacă mulţi cred, greșit, în continuare că termenul “rom” a apărut după decembrie 1989.

Dar despre publicaţiile care s-au preocupat de etnia romă nu vorbim doar la timpul trecut. În prezent există site-ul partidaromilor.ro care oferă informaţii dintre cele mai diverse despre comunitatea romă, ziarele Asul de Treflă şi Strada, dar şi o serie de publicaţii locale. De asemenea informaţii de actualitate din viata romilor sunt oferite şi pe reţelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Youtube.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință