Connect with us

News

Violenta fata de romi este incurajata de politicienii francezi

Organizatia Romani CRISS si alte ONG-uri ii scriu presedintelui Frantei, Francois Hollande, ca politicienii si reprezentantii statului francez incurajeaza violenta fata de romi, dupa linsarea unui adolescent roman de etnie roma intr-o localitate din apropierea Parisului. Organizatia aminteste ca Darius, un tanar rom de 16 ani, a fost rapit din propria casa, sechestrat si batut de un grup de indivizi necunoscuti, iar in prezent se zbate intre viata si moarte, in coma.

Totodata, Romani CRISS atrage atentia ca” procurorul de caz s-a hazardat sa elimine orice posibila motivatie etnica, fara a investiga aceasta optiune in mod temeinic, lucru ce contravine standardelor Curtii Europene a Drepturilor Omului”.

„Domnule presedinte, nu putem decat sa regretam faptul ca luarea dumneavoastra de pozitie vine atat de tarziu, ca a fost nevoie ca un copil sa ajunga in pragul mortii pentru ca dumneavoastra sa luati o pozitie clara cu privire la aceste violente indreptate impotriva romilor, chiar daca ati fost avertizat in timp util. Desi pozitia dumneavoastra de condamnare a acestor gesturi este un pas intr-o directie buna, atragem respectuos atentia ca nu este nici pe departe suficient. Pentru a elimina pericolul atacurilor violente impotriva romilor este nevoie atat de administrarea corecta si prompta a justitiei, cat si de renuntarea la politicile publice antirome si inlocuirea acestora cu politici incluzive, menite sa incurajeze sa sprijine „integrarea „romilor in societate, nu excluderea acestora”, se mai spune in scrisoare.

Organizatia arata ca unul dintre factorii care incurajeaza aceste manifestari este tocmai pozitia autoritatilor si a politicienilor fata de romi:” politica de demantelare a taberelor de romi impreuna cu returnarea lor in Romania si Bulgaria, contrar dreptului european, transmit opiniei publice franceze semnalul ca romii nu sunt doriti in Franta, ca sunt incompatibili cu societatea franceza, ca trebuie sa ii indepartam”.” Aceste mesaje sunt intarite de declaratiile dumneavoastra si ale prim-ministrului Valls, declaratii care au explicitat faptul ca romii sunt altfel si ca impotriva lor putem lua masuri ce nu sunt luate impotriva altor cetateni europeni, masuri de alungare, respingere, eliminare de pe teritoriul francez. Mai mult, romii au facut si fac parte din discursul politic, care cu greu mai poate fi numit discurs politic, atat in campania electorala, cat si, ulterior, constituind calul de bataie al politicienilor, in cursa lor de afirmare si de ocupare a unor functii publice in statul francez. Pentru avantaje personale meschine, multi dintre politicenii francezi diabolizeaza o etnie intreaga si o condamna la oprobriul public.

Aceasta tactica populista si rasista a alimentat masiv violentele impotriva romilor in Franta, transmitand mesajul ca romii nu sunt egalii nostri, ca nu se bucura de acelasi drepturi si ca, in ultima instanta, ii putem trata diferit, mai rau decat pe ceilalti”, mai spune organizatia in scrisoare. Scrisoarea mai este semnata de ADIS – Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Integrare Sociala, CEDS – Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, Centrul Romilor „Amare Romentza „si Uniunea Nationala a Comunitatilor de Romi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință