Connect with us

Evenimente Actiuni

Victimele genocidului romilor, comemorate la Târgovişte

Anul acesta s-au împlinit 72 de ani de la tragicele evenimente din 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist şi peste 12.000 au murit în Transnistria, în împrejurări inumane. În memoria celor care şi-au pierdut viaţa în lagărul de concentrare, Partida Romilor Pro Europa Dâmboviţa a organizat un eveniment special intitulat „Samuradipen – Comemorarea Genocidului Romilor”, în cadrul căruia şi-au amintit de viaţa grea a acestei etnii şi de contribuţia romilor la istoria acestei ţări. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor reprezentanţi ai acestei etnii din municipiu şi judeţ, acestora alăturându-li-se şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Oprea, viceprimarul municipiului Târgovişte – Carmen Holban, dar şi profesorul George Coandă. Cu toţii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au fost ucişi în timpul Holocaustului şi i-au cinstit pe cei care au supravieţuit acţiunilor antiumanitare naziste şi antonesciene.

„Evenimentul este dedicat unei pagini a istoriei noastre naţionale. Comemorarea romilor ucişi în timpul Holocaustului readuce în istoria noastră şi în mentalul colectiv evenimentele din perioada celui de-al doilea război mondial, când a început deportarea forţată a populaţiei de etnie romă din Basarabia şi Bucovina în Transnistria. Și în judeţul nostru sunt locuri unde putem aduce un omagiu celor care au plătit cu viaţa, contribuind astfel la păstrarea patrimoniului moştenit de romii care au trăit şi trăiesc în satele României, inclusiv în judeţul Dâmboviţa. Acum ne arătăm respectul faţă de toate victimele de etnie romă care au înfruntat opresiunile regimului nazist fiind alături de toţi cei care au supravieţuit acestuia. O dată cu asumarea acestui eveniment, societatea românească a demarat un exerciţiu de conştientizare a importanţei suferinţei romilor din acea perioadă, sprijinind promovarea unor condiţii social umane pentru cei rămaşi în viaţă. Rănile Holocaustului s-au vindecat într-un ritm lent, iar istoria Holocaustului trăieşte asumată ca parte a istoriei noastre naţionale”, a subliniat vicepreşedintele CJD, Alexandru Oprea.

Despre suferinţele şi meritele romilor a vorbit şi viceprimarul municipiului Târgovişte, Carmen Holban.

„Este multă durere în istorie, sunt foarte multe evenimente palpitante, trăiri importante şi jale, dar momentul frumos al vieţii este că romii au ajuns din ţările îndepărtate aici, sigur că este dureros cum au ajuns, dar au ajuns cu oameni frumoşi, cu oameni puternici care au muncit acest pământ, au venit cu femei frumoase, au creat copii frumoşi, inteligenţi, care acum sunt apreciaţi şi care ocupă locuri importante, iar noi îi apreciem pentru activităţile pe care le au în acest moment. Îi apreciem pe cei care sunt profesori, ingineri, apreciem femeile de valoare şi toţi oamenii de valoare din etnia romă”.

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa, Vasile Moise, amfitrionul evenimentului a prezentat tragedia romilor ucişi pe nedrept de regimul nazist.

„An de an comemorăm romii ucişi, nu avem cum să uităm, conştiinţa nu ne lasă să uităm ceea ce s-a întâmplat în 1944 şi trebuie să vorbim despre această tragedie copiilor şi nepoţilor noştri, aceştia trebuie să ştie prin ce au trecut bătrânii noştri şi neamul nostru. Numai dacă suntem aproape şi suntem uniţi lucrurile se strâng şi vom fi apropiaţi, vom putea să rezolvăm toate problemele. Dar istoria nu ne lasă să nu ne aducem aminte de cei din Transnistria. Tatăl meu a fost acolo şi ne-a povestit prin ce chinuri a trecut şi câte a îndurat”.

Despre istoria, scrisă şi nescrisă, a romilor, despre suferinţele şi nedreptăţile prin care au trecut reprezentanţii acestei etnii, dar şi despre tragediile din lagărele de concentrare naziste le-a vorbit tuturor celor prezenţi la eveniment şi profesorul George Coandă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință