Social

Viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemes a vizitat comunitatile de romi

Miercuri, 22 mai 2013, viceprimarul municipiului Turda, impreuna cu reprezentantii diverselor servicii si companii au vizitat doua din comunitatile de romi din muncipiul Turda.
Alaturi de viceprimar au fost reprezentanti ai Companiei de Apa Aries, ai Serviciului de Evidenta a Populatiei, precum si consilierul pe probleme de romi din cadrul Primariei Turda, Mitica Ferenecz.
In comunitatea de pe strada Barbu Lautaru, romii se plangeau de lipsa apei curente, a canalizarii si a iluminatului public. De asemenea lipsa actelor de identitate este o alta problema a comunitatilor de romi, multi dintre ei avand varsta de 16 – 17 ani nebeneficiind de documente de identitate, principala cauza a acestei situatii fiind ca ei nu pot dovedi locul de domiciliu, intrucat locuintele pe care le-au ridicat, multe dintre ele fiind fara autorizatie de constructie.
”Noi nu avem casa intabulata. De unde intabulare, daca noi nu avem nimica. Dintr-o pensie de 3 milioane jumate’ unde sa ma duc sa imi intabulez casa? Se intreba retoric una dintre locuitoarele din comunitatea de pe strada Barbu Lautaru.
Prezent in comunitatea de romi, Mitica Ferenecz le-a explicat acestora ca exista programe prin care comunitatea poate fi ajutata dar ca este nevoie de actiune si din partea locuitorilor din comunitate, astfel ca reprezentantul primariei pe probleme ale romilor le-a solicitat acestora sa faca o lista cu toate nemultumirile cu care se confrunta.
Problemele in aceasta comunitate sunt lipsa apei curente, a canalizarii si starea drumului din comunitate. Ba mai mult, romii s-au plans de faptul ca au fost pusi sa sape un sant, in speranta ca vor avea canalizare, lucru care nu s-a mai intamplat, santul fiind intr-un final acoperit. Copiii sunt tratati discriminatoriu pentru ca merg fara vina lor, murdari la scoala din cauza faptului ca in zona este foarte mult noroi.
Dar cea mai grava problema este lipsa locurilor de munca in ambele comunitati, locuitorii prezenti acolo au profitat de vizita autoritatilor locale cerandu-le locuri de munca.
In plus, unul dintre locuitorii de pe strada Margaretelor sustine ca sunt discriminati atata timp cat ei vor sa se angajeze si sunt refuzati, daca eventualul angajator vede in documentul de identitate ca persoana respectiva locuieste pe strada Margaretelor, Turda.
Reprezentantii administratiei locale le-au promis locuitorilor ca vor incerca sa le rezolve problemele in masura posibilitatilor, viceprimarul Lucian Nemes invitandu-i chiar sa se prezinte la audientele pe care le tine in primarie.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version