Connect with us

La zi

Viaţa romilor din judeţul Prahova

Într-un reportaj realizat în exclusivitate de către Departamentul Mass Media, Cultură şi Culte al Partidei Romilor “Pro-Europa” vă prezentăm care sunt problemele minorității rome din zona Prahova, care este relația dintre romi și autoritățile locale, dar și ce soluții au fost propuse pentru a sprijini dezvoltarea minorității la nivel local. Discutăm atât cu localnicii din comunitățile de romi, precum și cu reprezentanții acestora și autoritățile din județ.

Pornim la drum alături de Ionel Marghiolescu și ne deplasăm mai întâi la Câmpina. O zonă imortantă pe harta comunităților de romi, pentru că sunt aici în număr mare dar și pentru că în municipiul Câmpina se desfășoară majoritatea proiectelor destinate îmbunătățirii situației sociale și economice a cetățenilor de etnie romă din județul Prahova.

Vizita echipei emisiunii din viața romilor în cartierul câmpinean Obor, nu a trecut neobservată. În mijlocul lucrărilor de asfaltare din cartier a venit chiar primarul municipiului Câmpina, Horia Laurențiu Tiseanu, de la care am dorit să aflăm mai multe detalii despre colaborarea dintre autoritățile locale și reprezentanții comunităților de romi de aici.

Unul dintre cele mai eficiente proiecte pe care Partida Romilor din județul Prahova le coordonează în serviciul comunităților de romi locale este facilitarea unor cursuri pentru formare profesională. Romii din Câmpina și din localitățile apropiate vin la sediul Partidei Romilor și învață aici cum să muncească și ce să facă pentru ca în viitor ei și copiii lor să trăiască mai bine.

Aflăm de la Ionel Marghiolescu, președintele PRPE Prahova, despre încă un proiect important pentru romi. Este vorba de fapt despre un model de bune practici în domeniul incluziunii sociale, o inițiativă privată, care ne-am dori să nu rămână singulară în mediul oamenilor de afaceri de la neivel local, dar mai ales la nivel național.

În vizita noastră prin județul Prahova pentru a lua pulsul situației actuale a comunităților de romi de aici, suntem în continuare însoțiți de președintele Partida Romilor Pro Europa la nivelul județului, Ionel Marghiolescu. Ne oprim acum în comuna Șotrile și aflăm care sunt problemele romilor șotrileni, chiar de la ei.

Ne-am deplasat și noi spre școala din Șotrile, pentru a vedea la fața locului cum se prezintă efectiv situația copiilor de etnie romă din comună. Ajungem chiar în timp ce microbuzul școlii se încarcă de elevi și încercăm o discuție cu doamna director pentru o rezolvare a situației mediatorului școlar.

S-a reușit de-a lungul ultimilor 5 ani ca pentru comunitățile de romi din județul Prahova, lucrurile să se pună în mișcare. Pentru a răspunde așa cum trebuie nevoilor fiecăruia dintre ei este nevoie să aibă parte de oamenii potriviți, la locul potrivit. Vorbim cu președintele Partidei Romilor Pro Europa de aici, Ionel Marghiolescu despre situația actuală și rolul mediatorilor școlari și sanitari din județ.

Putem spune că în vizita noastră prin mijlocul comunităților de romi din Prahova am găsit de fapt o zonă ce poate reprezenta oricând un adevărat model de urmat în ce privește cooperarea eficientă între reprezentanții romilor la nivel local și autorități. O viitoare implicare activă a romilor în cadrul structurilor locale ar putea avea cu siguranță efecte mult mai vizibile și mai durabile.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință