Connect with us

La zi

Viaţa romilor din judeţul Braşov

Continuând demersul nostru prin care dorim să prezentăm obiectiv situațiile romilor din diferite regiuni ale țării, echipa noastră vă prezintă un reportaj realizat în judeţul Brasov. Vedem care sunt problemele comunitatii din zonă, cum decurge comunicarea cu autoritățile și ce măsuri se iau pentru a ajuta populaţia.

Vizita noastră în comunitatea de romi din inima ţării a avut ca prima destinatie municipiul Făgăraş. La sediul Asociatiei Partida Romilor ne-am intalnit cu cei care coordonează activitatea filialelor din judetul Brasov. Tanara echipă ne-a surprins demonstrând o bună organizare și spirit de inițiativă, astfel încat problemele etniei rome să nu rămâna doar statistici pe hartie.

La Făgăraş fost implementat un proiect prin care romii sa beneficieze de locuri de munca si totodată sa contribuie la dezvoltarea accesului la educatie.

La şedinţa reprezentantilor Partidei Romilor din Judeţul Braşov a fost prezent şi coordonatorul regional de la București, Cătălin Manea. Astfel de întâlniri sunt organizate frecvent în municipiul Făgăraş. Reprezentantii Asociatiei merg în comunitate, sunt permanent in contact cu locuitorii şi depun eforturi astfel încât nevoile oamenilor să-și găseasca rezolvări.

Ne-am deplasat în comunitate pentru a afla chiar de la localnici care sunt problemele şi nevoile acestora, începând chiar din Făgăraș. În trecut, orașul nu era doar un puct turistic pe harta Romaniei, ci era și un reper industrial. Fostul combinat Nitramonia, intins pe 650 de ha, oferea pe vremuri locuri de munca pentru 13 000 de angajati. In jurul sau s-au ridicat locuinte, scoli si gradinite. Odata cu desfintarea sa, mai bine de jumătate din populație a părăsit Făgărașul în căutarea unui loc de muncă. Astăzi, contrastele orașului sunt evidente: centrul surprinde cu impunatoarele monumente istorice, iar periferia pare ruptă de civilizatie. Aici, în zonele în care condițiile de trai sunt aproape imposibile, tinerii reprezentanti ai romilor au decis să intervina, iar sarcina acestora nu este deloc usoara. Facem un prim popas la marginea orașului, în cartierul Combinat din Făgăraş, unde tocmai a fost demarat proiectul de intabulare a locuintelor. În zona trăiesc aproape 800 de familii de etnie roma.

Intabularea caselor și obtinerea actelor de proprietate este pentru oamenii din zonă o şansa la care nu sperau.

Mulţi localnici au fost suprinsi sa vada oameni tineri care au ales să ramana in oras si sa-si puna cunostintele si energia in slujba comunitatii.

În cartierul Combinat, APRPE impreuna cu Primaria au pus la punct un proiect de bugetare participativa, prin care sunt delimitate si organizate spatiile si dotarile aferente pentru gunoiul menajer, cu containere suplimentate, ingradite si accesibile in comunitate. Proiectul este estimat la suma de 10.000 de euro. Doamna Aura vine aici sa coordoneze angajatii sa asigure curatenia in propriul cartier.

În cartierele marginase ale Fagarasului, cu sprijinul Asociatiei Partida Romilor, se încearcă pe cât de mult intrarea in normalitate. Fiecare exemplu de coeziune socială uimeste prin faptul că (in tara lui “NU SE POATE”) adunce ajutor pentru comunitățile defavorizate.

În zona de periferie, blocurile reabilitate si in curs de reabilitare sunt un adevarat examen administrativ pentru echipa filialei Partida Romilor din Fagaras. Vorbim despre cladiri ridicate in anii 70. Mult timp oamenii au stat fara apa si utilitati. In urma cu 2 ani Partida Romilor, cu sprijinul primăriei, a reusit sa introducă apa potabila si canalizarea. Exista insa si cladiri aflate intr-o stare avansată de degradare care pot reprezenta un pericol pentru populație, motiv pentru care este necesară găsirea unor soluții pentru locatari.

Prin aceste măsuri se doreste ca pe viitor romii din cartierul Combinat sa poata beneficia de conditii normale de locuire, infrastructură, precum și un parc cu locuri de joaca. Vorbim de zone ramase in paragină, așadar de sarcini dificile pentru reprezentanții romilor, dar și pentru autorități. In mijlocul comunitatii  l-am intalnit pe Andrei. Tanarul este de doi ani mediator sanitar in Fagaras si se ocupa cu indrumarea romilor si facilitarea accesului acestora la serviciile de sanatate.

Împreună cu primaria, reprezentantii romilor au reusit sa reabiliteze vila 1 din cartierul Combinat. Până acum o ruină, cladirea a fost total renovata, astfel că 11 familii au acum un acoperis deasupra capului. 

În casa din vecinatatea combinatului, oamenii incearca acum sa-si schimbe viata, fara a pleca din tara.

Reprezentanţii Partidei Romilor vin si discuta cu oamenii, îi ascultă, dar ii si indruma pentru a putea gestiona problemele administrative in cartier. Tinerii romi sunt foarte receptivi la indrumarile care pot schimba conditiile de viata din comunitate.

Ne-am deplasat alături de reprezentantii Asociaţiei şi în cartierul Galaţi. În anul 2013, cu ajutorul unui proiect POCU, au fost realizate lucrările de asfaltare, cu trotuare şi rigole, dar şi reteaua de apă şi canalizare, inexistente iniţial în zonă.

Reprezentanţii Organizaţiei de Tineret a Partidei Romilor sunt foarte puternic legaţi de comunitate. Desi atractiile marilor orase sunt tentante, tinerii romi din judetul Bv sunt uniti si vor sa dezvolte comunitatea. Claudiu are 23 de ani, este student la facultatea de inginerie mecanica si este mediator scolar. De anul trecut este presedintele organizatiei de tineret a Partidei Romilor din Fagaras.

La faţa locului, concluziile vizitei au demonstrat ca lucrurile cunosc o evoluție treptată a condițiilor sociale din comunitatea de romi a județului Bv.Echipa tanara a Partidei Romilor din Judeţul Braşov, care si-a propus si a reusit sa schimbe în bine viata localnicilor, își propune sa crească și reprezentarea  romilor în administraţia locală.

INVESTIȚII ÎN MUNICIPIUL FĂGĂRAȘ

Cartier Combinat – 491.000 lei:

–              Intabulare 196 locuințe  – 165.000 lei

–              Reabilitare locuințe (22 familii) – 110.000 lei

–              Achiziționare clădiri pentru locuințe (8 familii) – 30.000 euro

–              Materiale reabilitare acoperișuri (70 locuințe) – 50.000 lei

–              Racordare la rețeaua de apă și canalizare (96 locuințe)  11.000 lei

–              Lucrări racordare rețea de apă și canalizare (35 familii ) – 17.000 lei

–              Proiect PNDL – asfaltare Cartier Combinat

Cartier Galați – 690.000 lei

–              Lucrări de asfaltare (drum, trotuare și rigole) – 150.000 lei

–              Reabilitare gradiniță – Școala Gimnazială nr. 4 Galați – 30.000lei

Cartier Salcâmului – 20.000 lei

–              Demarare proiect Intabulare – 20.000 lei

–              Proiect PNDL – asfaltare zona Salcâmului

Cartier Negoiu – 150.000 lei

–              Reabilitare exterioară, clădire și acoperiș (30 familii)

Consilieri locali A.P.R.P.E. aleși în 2016:

–              Municipiul Făgăraș

–              Comuna Cincu

–              Comuna Homorod

–              Comuna Budila

–              Comuna Lisa

–              Comuna Racoș

Cadre specializate pe problematica romă în județul Brașov

–              13 mediatori sanitari

–              46 mediatori școlari

–              4 experți pe problemele romilor

–              1 inspector școlar pentru minorități

–              1 consilier în cadrul Cabinetului Prefectului

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință