Connect with us

La zi

Viaţa romilor din Ardeal

Astăzi veți avea ocazia de a vă afla din nou în mijlocul comunităților de romi. De data aceasta mergem la Sibiu, pentru a afla mai multe detalii despre viața romilor din Ardealul istoric al țării. Vom descoperi împreună trecutul și prezentul romilor sibieni și vom afla care este situația actuală din domeniul educației la nivelul județului. Ne vom întâlni cu reprezentanții comunităților de romi din zonă, vom vizita două comune importante pe harta Sibiului în ce privește ponderea populației de etnie romă și vom face cunoștință cu tinerii din mișcarea romilor de aici, adevărate modele pentru viitorul dezvoltării comunitare.

Toate acestea au fost posibile pentru că alături de noi s-a aflat mereu președintele Asociației Partida Romilor, filiala Sibiu, Petru Duca.

Sibiu – unul dintre cele mai importante centre culturale și economice ale țării, situat în sudul Transilvaniei, județ al cărui reședință a fost declarată Capitală Europeană în 2007, este în același timp una dintre cele mai frumoase zone ale țării în care ne-am deplasat pentru a descoperi aspecte interesante din viața romilor.

Aproape 376 000 de oameni trăiesc în județul Sibiu, iar conform ultimului recensământ din 2011, 4,76% dintre ei sunt cetățeni de etnie romă.

Ne aflăm astăzi la Sibiu pentru a vedea care este situația actuală în privința incluziunii socio–economice şi culturale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome din această zonă a țării.  Alături de reprezentanții locali ai comunităților de romi vom vedea ce rezultate pot aduce implementarea unor politici integrate în domeniul sănătăţii, educaţiei, ocupării forţei de muncă, locuirii, culturii și infrastructurii sociale pentru dezvoltarea comunității.

Vizita noastră la Sibiu include două comune din județ, respectiv Târnava și Moșna.

Ne oprim mai întâi în Târnava, sau cum i se spunea mai demult Proștea Mare. Aflat pe malul drept al râului Târnava Mare, în apropiere de Mediaș, satul este reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu.

Aproximativ 2800 de oameni locuiesc în comuna Târnava, din care 31,5% sunt de etnie romă. Comunitatea este reprezentată în cadrul primăriei de 3 consilieri de etnie romă. Aflăm în ediția de astăzi, care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile de aici și ce s-a reușit de-a lungul timpului să se facă pentru îmbunătățirea situației lor. 

Următoarea oprire pe care o facem în vizita de astăzi prin județul Sibiu este în Moșna. Poate una dintre cele mai impresionante locații în care ne-am deplasat în ediția de astăzi, având în vedere trecutul ei istoric. Comuna este atestată documentar din anul 1280 și păstrează încă în centrul ei un impresionant monument istoric.

Astăzi din cei aproape 3400 de locuitori ai comunei, 12,6% sunt romi. Un alt motiv pentru care comuna Moșna ne impresionează este acela că de peste 15 ani romii din comunitățile moșnene au un reprezentant de seamă în cadrul primăriei. Marius Rus este viceprimar al comunei, din anul 2004.

sincron viceprimar

Comunitățile de romi din Sibiu au dat de-a lungul anilor societății civile nenumărate exemple și modele demne de urmat din rândul romilor. Pentru ca obiectivele APRPE educație, sănătate și dezvoltare comunitară să poată avea efecte durabile asupra fiecărui cetățean, este nevoie de continuitate. Și pentru asta se pregătesc tinerii din mișcarea romilor. Ce înseamnă pentru tineri prezentul și viitorul comunităților din care fac parte aflăm de la Marius Rus – președintele Organizației de Tineret APRPE Sibiu. Marius este student în anul 4 la Medicină și este el însuși unul dintre produsele noii generații de romi. Vine dintr-o comunitate importantă, despre care vorbește cu mândrie și pe care se pregătește să o reprezinte în viitor în relații de parteneriate și dialog atât sociale, dar și administrative. Vă invităm în continuare să aflați povestea unui tânăr rom din județul Sibiu, reprezentantul unei noi paradigme și a unei noi generații de romi – activi și implicați în dezvoltarea comunității.

Viitorul comunităților de romi, atât la nivelul județului Sibiu, dar și la nivel național stă în capacitatea reprezentanților la nivel local de a încheia parteneriate viabile și durabile pentru dezvoltarea socială și economică a romilor. Dialogul cu auroritățile locale și reprezentarea comunităților de romi în cadrul structurilor locale rămân în continuare punctele esențiale ale strategiei APRPE pentru îmbunătățirea situației romilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință