La zi

Vela: Starea de urgenţă ar putea fi înlocuită, după 15 mai, cu o stare de alertă la nivel naţional

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a admis, miercuri, că starea de urgenţă ar putea fi înlocuită, după 15 mai, cu o stare de alertă la nivel naţional.

El a declarat, într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea Plus, că scopul unui astfel de demers este de a proteja sănătatea publică.

„Da, ar putea veni o stare alertă. Instituirea stării de alertă înseamnă că am putea prelua parte din deciziile din ordonanţele militare printr-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Starea de alertă este declarată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în baza unei şedinţe care este prezidată de premierul României. Starea de alertă se instituie în baza unei ordonanţe de urgenţă, existente, care stabileşte paşii care trebuie făcuţi. Oarecum, este sub nivelul stării de urgenţă, nu mai există ordonanţe militare, nu mai sunt restrânse anumite drepturi, dar vor fi în continuare gestionate tot pentru a proteja sănătatea publică, tot în contextul epidemiei, toate deciziile, implementarea lor, respectarea lor, sancţionarea încălcării unor reguli de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a precizat Vela.

Pe de altă parte, ministrul de Interne s-a arătat mulţumit de „felul în care românii au fost responsabili şi s-au comportat în această perioadă”.

„După cum vedeţi, suntem la un timp suficient după sărbătorile pascale în care să realizăm că nu avem un vârf de pandemie. Asta înseamnă că în perioada Sfintelor Sărbători românii au fost şi responsabili, şi au avut şi grijă de cei dragi, şi fiecare s-a implicat ca să îi protejeze pe cei dragi şi pe sine, astfel încât, uitaţi, acum după perioada pascală, dacă nu am fi respectat regulile, am fi avut un vârf de pandemie, ar fi fost multe cazuri, foarte mulţi pozitivi înregistraţi şi atunci nu am fi putut discuta acum ce facem peste două săptămâni şi jumătate, în 15 mai. Acest lucru se datorează nu ministrului Afacerilor Interne sau Guvernului neapărat sau măsurilor pentru care am fi şi criticaţi şi acuzaţi, meritul principal îl au cetăţenii”, a adăugat ministrul Vela.

Marcel Vela a lansat, miercuri, un apel către toţi românii să fie responsabili de 1 Mai la fel ca în perioada sărbătorilor de Paşte.

El a declarat, într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea Plus, că pe 15 mai românii vor culege „ceea ce semănăm acum”.

Marcel Vela a afirmat că deciziile care se vor adopta începând cu 15 mai nu depind de ministrul de Interne, Guvern, premier sau preşedintele României, ci de fiecare cetăţean în parte.

„Eu aş face un apel foarte serios la toţi cei care ne privesc ca în această perioadă să fie la fel de responsabili ca şi în perioada Sfintelor Sărbători, pentru că depinde de această perioadă dacă peste două săptămâni sau chiar peste o săptămână vor fi creşteri în cazuistica înregistrată, în statistica pe care noi o avem evidenţiată la nivelul fiecărei localităţi, fiecărui judeţ. În acest sens, un pic de efort dacă facem acum … Să spunem că ce semănăm acum, în acest week-end, vom culege în 15 mai. Vrem ca în 15 mai să nu se relaxeze multe măsuri, putem merge la grătar, chiar riscând o amendă. Dorim ca în 15 mai să gândim în altă filosofie, în altă situaţie, atunci mai rezistăm un pic, astfel încât, eu ştiu, din 15 mai să putem privi altfel şi perioada de vară, şi concediile, şi ieşitul în parc, şi mersul la pădure sau să facem activităţi sportive individuale. În consecinţă, nu depinde de mine ca ministru sau de Guvern, sau de domnul prim-ministru ca premier, sau de domnul preşedinte Klaus Iohannis dacă se întâmplă lucruri mai bune sau mai puţin bune în 15 mai, depinde de fiecare cetăţean”, a spus Vela.

Ministrul de Interne a subliniat, de asemenea, că „virusul nu ţine cont de sărbători sau de felul în care noi putem să ne distrăm sau să ne simţim bine împreună cu cei din jurul nostru”, arătând că evoluţia epidemiei este determinată de comportamentul românilor.

Vela a anunţat că sumele încasate din amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare ar putea fi utilizate în sistemul de sănătate publică.

Potrivit acestuia, de la începutul stării de urgenţă au fost aplicate în România 290.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 570 de milioane de lei.

„Există un subiect în media că s-au dat multe amenzi şi că pot fi mulţi sau puţini bani 570 de milioane sau, mă rog, 285 de milioane dacă se plătesc toate amenzile. Vreau să spun că am discutat cu domnul prim-ministru şi vom găsi o formulă, un act normativ ca toţi aceşti bani să fie folosiţi pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilităţi şi pentru sistemul de sănătate publică. Adică, aceşti bani se încasează la autorităţile locale, nu le încasează Ministerul sau Guvernul, ca să ştie cei care ne ascultă, şi autorităţile locale trebuie să le reorienteze spre zona de sănătate publică”, a declarat Vela într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea Plus.

Guvernul a majorat, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version