Connect with us

Sanatate

Unul dintre principalii perturbatori endocrini, omniprezent în organismele europenilor

Bisfenolul A (BPA), unul dintre principalii perturbatori endocrini, este prezent în 92% dintre organismele europenilor şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea acestora, conform unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) publicat joi, transmite AFP.

„În cadrul unei recente iniţiative de bio-monitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene”, a scris AEM.

Pe baza unui studiu din aprilie al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA), care a revizuit în mod drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumator, AEM, cu sediul la Copenhaga, consideră că „în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de bio-monitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%”.

Bisfenolul A, care este de mult timp omniprezent în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat că ar fi asociat cu multiple tulburări şi afecţiuni – cancer de sân, infertilitate şi altele – din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, precum Franţa, BPA este în prezent interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare o limitare mai drastică, cu toate că acest lucru nu a fost pus încă în aplicare.

Dezbaterile vizează doza de la care bisfenolul A este cu adevărat periculos. Pentru AESA, această doză este mult inferioară comparativ cu ceea ce se credea anterior – autoritatea a împărţit-o la 20.000 în raport cu o evaluare anterioară, opinie contestată de un alt organism, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Însă, pentru agenţia europeană de supraveghere a mediului nu există nicio îndoială că expunerea la BPA „depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate (…), ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de persoane”.

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi bisfenol F) au fost măsuraţi între 2014 şi 2020 în probele de urină prelevate de la 2.756 de adulţi din 11 ţări.

Pragurile acceptabile de siguranţă au fost depăşite în cea mai mică măsură în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia nivelurile au fost mai mari decât aceste praguri în 100% dintre cazuri, conform AEM, care a precizat că depăşirile raportate sunt cifre minimale.

„Este probabil ca, în realitate, toate cele 11 ţări să prezinte rate de depăşire de 100% a nivelurilor de expunere peste pragurile de siguranţă”, a avertizat agenţia.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință